Cimitero Monumentale

Cimitero Monumentale Milánó

Cimitero Monumentale (Monumentális Temető) nem csupán egy hagyományos temető, hanem egy valóságos szabadtéri művészeti galéria, ahol a látogatók megcsodálhatják a lenyűgöző szobrokat, mauzóleumokat és művészi síremlékeket. A monumentális temető területén számos híres milánói művész, politikus és nemesi család végső nyughelye található, így ez a hely nemcsak a város kulturális örökségének fontos része, hanem Milánó egyik legkülönlegesebb látnivalója is.

A Cimitero Monumentale története

A Cimitero Monumentale megnyitása 1866-ra nyúlik vissza, amikor a milánói városi hatóságok egy új, nagy temető létesítését határozták el, amely helyettesíteni tudta volna a kisebb városi temetőket. A temető tervezésével az olasz építészt, Carlo Maciachini-t bízták meg, aki a neogótikus, bizánci és romantikus stílusok kombinálásával egyedülálló építészeti mesterművet hozott létre. A temetőt azóta is a művészetek és a különböző építészeti stílusok találkozási pontjaként tartják számon.

A temetőt eredetileg azért nevezték el „Monumentális Temetőnek”, mert a város vezetése szerette volna elérni, hogy a gazdagabb milánói családok impozáns síremlékeket és mauzóleumokat építsenek ide. Azóta a Cimitero Monumentale számos neves család, iparmágnás, híres művész, tudós és politikai vezető végső nyughelyévé vált, és látványos szobrokkal, monumentális síremlékekkel és lenyűgöző mauzóleumokkal gazdagodott.

Cimitero Monumentale

Főbb látnivalók a Cimitero Monumentale területén

1. Famedio – A hírességek csarnoka

A Famedio, vagyis a „Hírességek Csarnoka” a temető központi épülete, amely a főbejárattal szemben található. Eredetileg templomnak tervezték, de később a város legnevesebb személyiségeinek emlékhelyévé alakították át. Az impozáns, kupolás épületet gazdagon díszített neogótikus elemek és színes márványburkolatok ékesítik.

A Famedio falain található feliratok olyan híres milánóiak neveit őrzik, mint Alessandro Manzoni, a híres író, Carlo Cattaneo, a politikus és filozófus, valamint a neves építész, Luca Beltrami. Az épület belső terében emléktáblákat és szobrokat helyeztek el, amelyek a város történelmét meghatározó személyek előtt tisztelegnek.

2. Mauzóleumok és síremlékek

A Cimitero Monumentale területén található síremlékek és mauzóleumok a gazdag milánói családok hatalmát és befolyását tükrözik. Az egyes sírhelyeket híres olasz szobrászok és építészek tervezték, így a temető területe egy valóságos művészeti kiállítássá vált.

  • Campari család mauzóleuma: A híres olasz likőrgyártó, a Campari család lenyűgöző, piramis alakú mauzóleuma az egyik legkülönlegesebb építészeti alkotás a temetőben. A mauzóleum tetején egy aranyozott szoborcsoport áll, amely allegorikus figurákkal díszített.
  • Bernocchi család síremléke: A Bernocchi család számára készült síremlék egy finoman kidolgozott art déco alkotás, amely a kor stílusjegyeit tükrözi. Az építmény geometrikus formákkal és bronzdíszítésekkel van ékesítve, így jól illeszkedik a temető eklektikus művészeti világába.
  • Tomb of Antonio Bernocchi: Az egyik legismertebb síremlék a Cimitero Monumentale területén, amely egyedi stílusával és finom kidolgozásával hívja fel magára a figyelmet.

3. A temető különleges szobrai és műalkotásai

A Cimitero Monumentale területén sétálva a látogatók lenyűgöző szobrokat, szarkofágokat és síremlékeket találhatnak, amelyek mindegyike egyedi alkotás. Az egyes műalkotások között a romantikus, szimbolista és szecessziós stílus elemei egyaránt fellelhetők. A szobrok gyakran mitológiai alakokat, vallási szimbólumokat vagy a milánói történelem jeles pillanatait ábrázolják.

  • A Dolenti sír: Ez a szoborcsoport a fájdalom és a gyász allegorikus megjelenítésére törekszik, amelyet élethűen megformált alakok jelenítenek meg.
  • Art Nouveau síremlékek: A 19. század végén és a 20. század elején épült sírhelyek finom részletességgel kidolgozott szobrokkal és virágmotívumokkal díszítettek.

4. Ossario Centrale – A központi osszárium

Az Ossario Centrale a temető déli részén található, és a milánói közösség számára készült közös temetkezési hely. Az osszárium klasszikus stílusú épület, amelyet a temető tervezője, Carlo Maciachini álmodott meg. Az osszáriumban található emlékművek és síremlékek a háborúk és járványok során elhunyt milánóiak előtt tisztelegnek.

A Cimitero Monumentale látogatása

A Cimitero Monumentale nemcsak egy temető, hanem Milánó egyik legfontosabb kulturális és történelmi látványossága, ahol a látogatók felfedezhetik a város múltját és az olasz művészet gazdagságát. A temető egyben egy nyugodt, békés hely is, ahol a látogatók sétálhatnak a szobrokkal díszített sírok és emlékművek között.

  • Nyitvatartás: A temető általában hétfőtől vasárnapig nyitva tart, de érdemes előre ellenőrizni a hivatalos weboldalon a pontos nyitvatartási időket.
  • Belépés: A Cimitero Monumentale látogatása ingyenes, és a turisták szabadon sétálhatnak a területén. A temető rendszeresen szervez vezetett túrákat is, amelyek során a látogatók részletesebb információkat kaphatnak a síremlékekről és a temető történelméről.

Cimitero Monumentale

Hogyan juthatunk el a Piazzale Cimitero Monumentale térre?

A Piazzale Cimitero Monumentale könnyen megközelíthető Milánó központjából tömegközlekedéssel:

  • Metró: A legközelebbi metróállomás a Monumentale (M5-ös vonal), amely közvetlenül a temető bejárata mellett található.
  • Villamos: A 2-es és 10-es villamosjáratok is megállnak a temető közelében.
  • Busz: Több helyi buszjárat, például a 37-es és a 94-es is érinti a Piazzale Cimitero Monumentale környékét.

Fotók: Depositphotos