Bergamo

Bergamo

Bergamo egy kis Észak-Olasz város, nem messze Milánótól. Két részből áll az ősi Citta Alta és modern Citta Bassa területből, és ez az adottság kihagyhatatlan úti célponttá teszi. A két részt sikló köti össze. A legtöbb látnivaló a Felső városban (Citta Alta) található. Gyönyörű tere a Piazza Vecchia, ahol érdemes felmászni az 53 m magas Campanone toronyba a lenyűgöző panoráma miatt. Jelentős látnivaló a Santa Maria Maggiore bazilika a freskói és falikárpitjai miatt. Az Alsó városban (Citta Bassa) pedig a Martinengo-oltárképet a Bartolomeo és Stefano templomban, és a kiváló akusztikájú Donizetti Színházat érdemes megtekinteni.

Bergamo látnivalók

Bergamo látnivalók és programok

Bergamo egy kis Észak-Olasz város Lombardiában, kevésbé felkapott, mint a közelben található Comói-tó, vagy Milánó. Azonban különleges városszerkezete, és építészeti látnivalói miatt érdemes egy rövid kitérőt tenni.

Bergamo Alta látnivalók

A Bergamói-Alpok déli lábánál elhelyezkedő város két területen – és közel száz méteres szintkülönbséggel helyezkedik el. A városban két sikló (funicolare) működik, az egyik az Alsó várost (Bergamo Bassa) köti össze a Felső várossal (Bergamo Alta). Népszerű mind a helyiek mind a turisták körében, kedvelt közlekedési eszköz. 1887 óta működik, a 85 m-es szintkülönbség által panorámás kilátást nyújt a városhatárra és a síkságra. A másik a Felső várost a környékbeli dombokkal köti össze, az elegáns szecessziós stílusú sikló 1912 óta működik. Remek alkalom a Cittá Altát fentről feltérképezni.

Bergamo Alta

Cittá Alta (Felső város) látnivalók

Bergamo szíve az óváros a Cittá Alta, ahol számtalan római, középkori, és reneszánsz épület található, és felelevenedik a velencei uralom története.

Piazza Vecchia

A Piazza Vecchia a középkori város központja volt, de ma is kedvelt találkozóhely és turisztikai központ. Le Corbusier szerint a világ egyik leglenyűgözőbb tere. Olyan látványos és jelentős történelmi épületek határolják, mint az 1100-as évekből származó Palazzo della Ragione, amely a városházának ad otthont, vagy a Palazzo Podesta, amelynek első emeletén reneszánsz freskók láthatók. A Campanone (Polgári Torony) közel 53 m magas, tetején Lombardia legnagyobb harangja található. A toronyba lépcsőn és üveglifttel is fel lehet jutni. A harang minden este 10 órakor megszólal, felidézve a velencei uralom idején a városkapuk bezárását.

bergamo piazza vecchia

Érdemes megcsodálni a Polgári Könyvtár impozáns épületét a hófehér Palazzo Nuovot, amely késő reneszánsz stílusú és a magas toronyhoz a Torre del Comunéhoz csatlakozik. A tér közepén az oroszlánokkal díszített 18. századi Contarini-kút található. A Felső város hangulata a sikátorokat és utcákat bejárva tapasztalható meg leginkább. A tereken és a kis utcákban történelmi üzletek, kávézók, pékségek találhatók.

Santa Maria Maggiore bazilika, és a Colleoni-kápolna

A Basilica di Santa Maria Maggiore a Felső város szívében, a Piazza del Duomón található. 1137-ben román stílusban kezdték építeni. Az eredeti öt apszisból csak kettő áll, de hiányos a központi bejárat és a homlokzata is. Mind a négy bejárata oldalsó, a Piazza del Duomóra a Vörös Oroszlánok kapuja néz, amely veronai márványból készült. A templom a következő évszázadok során tovább szépült barokk stílusban, belsejében gyönyörű faliszőnyegek, freskók és faintarziák láthatók, melyeket Lorenzo Lotto tervezett. Belsejében tekinthető meg Bergamo leghíresebb szülöttének Donizettinek a sírja. A Colleoni-kápolna (Capella Colleoni) a bazilika mellett található, az olasz reneszánsz remekműve, amelynek homlokzatát polikróm márvány díszíti.

santa maria maggiore bergamo

Rocca di Bergamo – Bergamo erőd

A 11. századi Bergamo erődkomplexum a Sant’ Eufemia dombon található, ahonnan uralja a város látképét. Mindig is védelmi funkciója volt, és az évszázadok során a védelmi igényekhez alkalmazkodva bővítették, és alakították át. Bergamo Történelmi Múzeumának ad otthont, és a Mastio-toronyból páratlan kilátás nyílik a környékre. Az erőd a Cittá Alta siklóállomás közelében található.

Rocca di Bergamo

Mura Venete – Velencei falak

Bergamo egyik fő szimbóluma a 6 km hosszú Velencei falak (1561), amely a Világörökség része. A történelmi mag a falakon belül alakult ki. Legmagasabb pontja a San Vigilio bástyánál található és egy hétemeletes épület magasságának felel meg. A legalacsonyabb pont is több mint 10 m magas, a Porta di San Lorenzo mellett található. A falakon teraszok és kilátók találhatók, ahonnan pazar panoráma nyílik a síkságra, tovább az Appenninekig és az Elő-Alpokig.

bergamo mura venete

Cittá Bassa (Alsó város) látnivalók

A Piacentini által tervezett Alsó város Bergamo legmodernebb része, ahol elegáns épületek, kézműves üzletek és világmárkák üzletei sorakoznak. Ma Bergamo központja, és az 1920-as évek végén készült el. A Porta Nuovához – amely egykor a város határát jelölte – a Viale Vittorio Emanuele vezet.

Propilei di Porta Nouva és környéke

Az Alsó város legismertebb látnivalója a kis templomoknak látszó ikerpropilei, amelyek az egyik régi kapu helyén épültek. A neoklasszikus átjáró Bergamo új központját jelzi. Mögötte található a széles, fákkal szegélyezett Via Sentierone, amely a fő bevásárló utca. Valamint a közelében található a Prefettura, a Teatro Donizetti, valamint a Palazzo della Provincia, amelynek homlokzatán Bergamo történetét és jelentős személyiségeit ábrázoló faragvány látható.

Bergamo Propilei di Porta Nouva

Chiesa dei SS. Bartolomeo e Stefano – Bartolomeo és Stefano templom

A 16. századi templom az Alsó városszívében, a Via Sentierone végén található, amely monumentális homlokzatával hívja fel magára a figyelmet. Az akkori szerkezet bonyolultabb volt, többször átalakították. Fő látnivalója a jelentős Martinengo-oltárkép, amely a főoltár mögött található. Az oltárkép 1516-ban készült és a velencei mester Lorenzo Lotto munkája.

bergamo Chiesa dei SS. Bartolomeo e Stefano

Teatro Donizetti

A Donizetti Színház a Piazza Cavouron található, 1786-ban épült. A mérete a maga korában újdonságnak számított, hiszen ekkoriban csak kis faszínházak működtek. Összterülete 3200 m2, és Olaszország egyik legnagyobb színháztermével rendelkezik: összesen 1154 ülőhelyet tartalmaz három sorra osztva. A színházterem közepén egy hatalmas kristálycsillár van felfüggesztve. Az akusztikája miatt Olaszország legjobbjaként tartják számon.

bergamo teatro donizetti

Torre dei Caduti – Elesettek tornya

A Torre dei Caduti az Alsó város szimbóluma pár lépésre található a Porta Nuovától. A torony közepén áll a Győzelem szobra, a nagy ablak és az óra között. Az egykori díszépület az első világháború bergamoi áldozatainak szentelt emlékműve, a tetején egy panorámás terasz található.

bergamo torre dei caduti

Fotók forrása: Italia.it, Pexels, Pixabay, Wikipedia, VisitBergamo