Garda-tó

Garda-tó

A Garda-tó Olaszország legnagyobb tava ideális különféle szabadtéri és vízisportok számára. A környéken számtalan látnivaló erődített kastélyok és római kori maradványok sora fedezhető fel. Leghíresebb a Sirmionéban található Scaligero kastély, Desenzano del Garda pedig Észak-Olaszország legjobban megőrzött római villájával büszkélkedhet. A keleti partján több tematikus vidámpark található, legismertebb a Gardaland komplexum.

Garda

Garda-tó legjobb látnivalók és programok

A Garda-tó (Lago di Garda) a Dolomitok lábánál fekszik, három olasz régiót foglal magába. Északi és nyugati partját meredek hófedte hegyek szegélyezik, a part mentén hangulatos kisvárosok találhatók. Fekvésének köszönhetően az éghajlata egész évben kellemes. A tó közepén számtalan kis sziget fedezhető fel. A víz kristálytiszta, a hosszú homokos strandok a déli partján találhatók. Az év bármely szakában remek úti cél, és mindenkinek kínál valami izgalmas látnivalót és tevékenységet.

Garda-tó látnivalók nevezetességek

Sirmione és a Castello Scaligero

A Garda-tó gyöngyszeme Sirmione, amely a tóba benyúló hegyfok végén található. Fő látnivalója a Catullus-barlangok és a Scaligero kastély, amely 1250 körül épült. Érdekesség, hogy a történelmi központba a kastély bejáratán keresztül lehet bejutni. Az óvárosban labirintusos sikátorok találhatók. Híres a gyógyfürdőiről is, már a rómaiak idején is felkapott volt a kénes forrásai miatt. Az elegáns város kedvelt luxus butikjai és kávézói miatt is, népszerű turisztikai üdülőhely, így a főszezon idején igen zsúfolt lehet.

Sirmione Garda-tó

Gardaland

A Garda-tó tematikus vidámparkok sorát kínálja, amelyek nagyrészt Verona tartományban a vízparttól néhány km távolságra találhatók. Általában áprilistól október végéig tartanak nyitva, illetve a karácsonyi ünnepek során és hétvégén különleges nyitvatartással működnek. Leghíresebb a Gardaland, amely Castelnuovo del Garda városban található. 35 tematikus attrakcióval rendelkezik, és a legnagyobb Olaszországban. Jelentős még a Bussolengóban található Parco Natura Viva állatkert, ahol 1500 állat él a világ minden kontinenséről. Része egy Szafaripark is, és egy dinoszauruszoknak szentelt terület is.

Gardaland

Garda-sziget – Isola del Garda

A Garda-tó közepén számtalan kis sziget található. Az Isola del Garda más néven Isola Borghese a parttól kb. 200 m távolságra található, a Garda-tó legnagyobb szigete. Bár magántulajdonban áll, vezetett túrák keretében látogatható a csodálatos velencei stílusú Villa Ferrari és a kertjei. A túrák a Gardone Riviéráról indulnak.

Isola del Garda

Desenzano del Garda

Desenzano del Garda a Garda-tó fővárosa, a tó délnyugati oldalán fekszik. Nevezetes egyrészt a római villájáról (i.e. 4.sz.), amely a legjobban megőrzött Észak-Olaszországban. A lenyűgöző villát 1921-ben tárták fel. Másrészt a város közelében található a Movieland, amely egy hollywoodi tematikus park.  Számos hajótúra kiindulópontja, kompokkal a túlsó parton lévő Riva del Garda és Limone felé lehet eljutni. A régi velencei kikötő előtt található a város szíve a Piazza Malvezi, ahonnan a híres Castello Desenzanóhoz lehet eljutni. A kastély tornyából páratlan kilátás nyílik a Garda-tóra.

Desenzano del Garda

Lonato del Garda

Desenzano irányából közeledve lehetetlen nem észrevenni a magaslaton álló velencei erődítményt a Rocca di Lonatót, amely a 14. és 15. században épült. Nevezetes látnivaló az ősi Cittadella faluban található Torre Maestra (1555), amely egykor börtönként is működött. A városban már a rómaiak idején is gyönyörű villákat építettek a gazdag veronaiak. Az 1985-ben feltárt jól megőrzött római kemencék – amelyek az építkezéshez szükséges anyagokat biztosították – nyitva állnak a látogatók előtt.

Lonato del Garda

Peschiere del Garda

Peschiere del Gardát gyakran úgy emlegetik, mint „Kis Velence a Gardán”. A Világörökség része, köszönhetően a jól megőrzött velencei védőfalaknak, amelyek egy vízi erőddé változtatták Peschierát. A történelmi központja szigetekre épült, számtalan híd köti össze, például híres a gyalogoshíd, amely átvezet az erőd külső csatornáján. A várost teljesen körbeveszik a csatornák, a vízparton és a sáncok sikátorai között történelmi épületek és katonai építmények sorakoznak.

Peschiere del Garda

Riva del Garda

A tó legészakibb városa Riva del Garda Trentino tartományban található. Érdekessége, hogy a közeli Dolomitok miatt itt a víz hidegebb és kékebb. A varázslatos város egy jól megőrzött történelmi központtal rendelkezik, ma egy virágzó turisztikai üdülőhely. A fő látnivalói a velencei stílusú Palazzo Pretorio, és a Palazzo del Comune. A város szimbóluma a Rocchetta-hegy lejtőjén található Bastione, ahová egy panorámás felvonóval is fel lehet jutni. A Torboléból induló híres panorámás kerékpárút végállomása is Riva del Gardában található.

Riva del Garda

Limone sul Garda

A Garda-tóra néző Limone az egyik legszebb és leglátogatottabb település. A tó körüli szellőnek és a mikroklímának köszönhetően Limone a citrus termesztésről volt híres. Nevezetes a védett teraszos citrusligeteiről, a leghíresebb a Limonaia del Castel nyitva áll a látogatók előtt. A parton felújított ősi halászházak sorakoznak, a történelmi központját szűk sikátorokon keresztül lehet megközelíteni. Legrégebbi látnivalója a 9. századi román templom a Pietro In Oliveto.

Limone sul Garda

Garda

A Garda-tó délkeleti felében lévő városokat Garda Riviéraként is emlegetik. Garda egész évben kellemes programokat kínál, és fürdőszezon idején a legélénkebb turisztikai település. Két ingyenes stranddal is rendelkezik. Garda kiváló a környékbeli kirándulásokhoz, komppal Sirmione és Pechiera kereshető fel, illetve a közeli Lazise, és Bardolino.

Malcesine

A középkori Malcesine minden évszakban népszerű. A városközpontból egy kabinos felvonó pár perc alatt visz fel a Monte Baldo hegyre, amely tavasszal és nyáron ideális túraútvonalakat kínál. A tó partján több nyilvános strand is működik. Fő látnivaló a Castello Scaligero, amely a központból kellemes sétával érhető el. A Palazzo dei Capitanit érdemes megtekinteni a velencei stílusú dekorációja, és a freskókkal díszített mennyezete miatt.

Malcesine Garda-tó

Canale di Tenno

A Trentino oldalon található Canale di Tenno nemcsak a Garda-tó, hanem Olaszország egyik legszebb középkori falva. A 600 m magasan található falu máig őrzi jellegzetes középkori szerkezetét, és híres a gyönyörű naplemente miatt.

Canale di Tenno Garda-tó

Busatte-Tempesta panorámaút

Az Alsó-tótól vezető panoráma út a Torbole sul Gardáig terjed a Brescia parton keresztül, amelynek különlegessége a sziklához rögzített három lépcsősor, amely az olajfaligeteken és az erdőn halad át. A lépcsőkön lévő magas korlátok miatt a túra gyerekek számára is biztonságos.

busatte tempesta garda

Sport a Garda-tó környékén

A Garda-tó egy igazi paradicsom a sportok számára, legyen szó vízi, vagy extrém sportokról. A Monte Baldo síterületen összesen 10 km hosszú pálya, és 2 sífelvonó található. A környék ideális úti cél kerékpáros turisták számára, de sokaknak vonzó a hegymászás, a hegyi kerékpározás, vagy a repülés miatt is. Vagy az állandó mérsékelt szél miatt alkalmas vitorlázásra, kite surfingre, és szörfözésre. A legjobb szörfös helynek Torbole strandja számít, amely Rival del Garda közelében található.

garda-tó sport

Garda-tó legjobb strandjai

A Garda-tó a lélegzetelállító táj és a gyönyörű városok mellett kristálytiszta vizű strandokkal rendelkezik, tartományonként összegyűjtöttük a legjobbnak tartott strandok listáját.

Lido ai Pioppi – Peschiera del Garda (Veneto)

A városközpont közelében található kavicsos strand, ingyenes és gyerekek számára is kiváló.

Spiaggia La Marra – Lazise (Veneto)

A Garda-tónál ritka a homokos strand, a gyönyörű, 1 km hosszú homokos Spiaggia La Marra a történelmi központ közelében található, ahol kajak és vízibicikli is kölcsönözhető.

Spiaggia Baia delle Sirene – Garda (Veneto)

A Spiaggia Baia delle Sirene egy festői (fizetős) strand, és a nyári időszakban igen felkapott. Napernyő és nyugágy bérlésre is van lehetőség. Illetve a városközpont közelében található a jóval kisebb La Cavalla strand, amely ingyenes, és a sekély víz miatt kisgyerekeknek is alkalmas.

Lido delle Bionde – Sirmione (Brescia)

A romantikus hangulatú öböl a városközpont közelében található, Napernyő és nyugágy, valamint vízisport eszközök bérlésre van lehetőség.

Spiaggia dei Sabbioni – Riva del Garda (Trento)

A nyilvános strand Riva del Garda legfelkapottabb strandja, ezért főszezonban zsúfolt lehet. Egy hatalmas parkban található, viszont jó tudni, hogy a víz már a partnál is mély. A strand különböző létesítményekkel, éttermekkel, és játszótérrel is felszerelt.

garda-tó strandok

Hajókirándulások a Garda-tó körül

A Navigazione Laghi egy helyi cég, amely hajótúrát biztosít a Brescia és Verona oldalán található összes fontosabb helyszínre. Mivel a tó északi részén nem megengedett a magánmotoros hajózás, így a cég egyedüliként szervez kirándulásokat a térségben.

3 fő útvonal van:

Desenzano – Peschiera – Riva útvonal a Garda-tó legtöbb városát összeköti. A teljes átkelés öt óra (normál hajón), a gyorshajó (felárral) pedig fele idő alatt teszi meg az utat, és néhány hajó kerékpárszállítást is biztosít.

Maderno – Torri del Benaco útvonal, a két várost kompok kötik össze a tó központi részén, a menetidő 25 perc.

Limone – Malcesine útvonal, a két várost kompok kötik össze a tó északi részén, csak nyáron közlekedik.

Garda-tó hajózás

Fotók forrása: Pexels, Pixabay, Italia.it, Wikipedia, Lagodigardacamping.com