Milánói dóm

A milánói Dóm a város szimbóluma és leghíresebb turisztikai attrakciója, egyben Olaszország egyik legjelentősebb gótikus építészeti alkotása. Építése hat évszázadon keresztül zajlott, a mérete monumentális, a világ harmadik legnagyobb temploma. A tetőterasza lifttel vagy gyalogosan közelíthető meg, ahonnan Milánó háztetőire nyílik lélegzetelállító kilátás.

A milánói Dóm története röviden

A milánói Dóm (Duomo di Milano) a világ egyik leghíresebb temploma, és Olaszország egyik legimpozánsabb épületei közé sorolható. Nemcsak egy lenyűgöző vallási épület, hanem Milánó városának és történelmének fontos szimbóluma is egyben. A székesegyházat naponta mintegy tízezer ember látogatja, tizedük hívő. Hét közben kilenc, vasárnap pedig hét misét tartanak.

A templom építése egy korábbi templom helyén 1388-ban kezdődött Gian Galeazzo Visconti milánói herceg uralkodása idején, aki egy olyan pompás egyházi épületet akart létre hozni, amely Milánót a politikai és vallási hatalom központjává emelheti. A herceg az építéséhez a régi építőanyagok helyett fehér márványt hozatott a Candoglia kőbányákból. A székesegyházat 1572-ben Carlo Borromeo milánói érsek szentelte fel, és innentől már használatban volt, de az építkezés, különösen a homlokzat kialakítása még évszázadokig tartott. A hat évszázadon keresztüli építés alatt a templom stílusa is sokat változott. A homlokzata klasszicista barokk stílusú, építése 1567-1805 között fejeződött be, majd a tornyokkal a 19. században egészült ki, és a székesegyház csak a század vége felé nyerte el a végleges és egyben jelenlegi formáját.

Milánói dóm

A Dóm mérete

A Dóm a világ harmadik legnagyobb temploma – csak a vatikáni Szent Péter-bazilika és a sevillai katedrális előzi meg: hosszúsága 157 méter, szélessége 92 m, a legnagyobb belső szélesség a kereszthajóban 57,6 méter, a magassága pedig 108 méter.

A Dóm homlokzata

A székesegyház homlokzata fehér Candoglia márványból készült. Öt kapuval, a felettük lévő ablakokkal összesen hat oszlop tagolja, a belső elosztásnak megfelelően. A homlokzat magassága középen 56,5 méter. Összesen 135 csipkézett toronnyal rendelkezik, amelyen közel száz vízköpő, és több mint kétezer szobor található.

A Dóm stílusa

Az olasz templomok többsége román vagy gótikus stílusban épültek, így a Dóm egyedi ebből a szempontból – a klasszicista barokk stílusban épült homlokzata a 19. században neogótikus stílusú lett és néhány barokk stíluselemmel kiegészült.

Milánói dóm

A Dóm belseje

Nemcsak a külseje, de a belseje is pompázatos, az öthajós belső térben akár 5000 ember is elfér. Az apszis a presbitériummal középen található.  Igen látványosak a hatalmas, gyönyörűen megtervezett ólomüveg ablakai, amelyek lehetővé teszik, hogy a belső térbe a fény beáradjon. Padlózata világos és sötét márványból készült, építése 1584-től a 20. század első feléig tartott. A kórus padlója alatt található Szent Carlo Borromeo sírja. A kórus feletti vörös fény azt jelzi, hogy Krisztus keresztjének egy szögét őrzik ereklyeként 1461 óta.

A Dóm teraszai

A Dóm különlegessége a bejárható teteje, ahová lépcsőn vagy lifttel lehet feljutni. A tetejéről pazar kilátás nyílik az óvárosra és egész Milánóra. Ugyanakkor fentről a székesegyház lenyűgöző csipkés kőfaragványainak minden részletét is közelről lehet megcsodálni.

Madonnina

Milánó egyik szimbóluma a Madonna aranyozott szobra, amelyet a helyiek csak „Madonnina”-ként emlegetnek. A szobor a legmagasabb torony csúcsán áll 1774 óta.

Milánói dóm - Milánó látnivalók 1 nap alatt

Megközelítése

Piazza del Doumo

20122 Milano

Nyitvatartás

A katedrális komplexum (katedrális+múzeum+teraszok) nyitvatartása különböző.

Katedrális nyitva minden nap 09:00-19:00 között, utolsó belépés 18:10.

Múzeum szerda kivételével nyitva 10:00-19:00 között.

Teraszok nyitva minden nap 09:00-19:00 között, utolsó belépés 18:10.

Jegyár

Hétvégén kötelező az online jegyvásárlás! A jegyárak is különbözőek attól függően, hogy a látogató mit szeretne megtekinteni.

0-5 éves korig ingyenes a belépés.

Jegyár (katedrális+múzeum+teraszok) ára: 22 €

Kedvezményes jegyár (katedrális+múzeum+teraszok) 6-18 éves korig: 11 €

Van lehetőség csak teraszjegy (lifttel fel, lépcsőn le) vásárlásra: ára 15 €, kedvezményes jegyár 7,50 €.

Az összes kedvezménnyel kapcsolatban érdemes a Dóm weboldalán a https://ticket.duomomilano.it/biglietti/ alatt tájékozódni. Kizárólag online, kedvezményes Doumo Pass családi jegy vásárolható (2 felnőtt+ 2 18 év alatti gyerek).

Piazza del Duomo Milánó

Piazza del Duomo

A Dóm előtti tér a milánói társadalmi élet központja, bármilyen nagy ünnepség, esemény van a városban, az itt kerül megrendezésre. Jelenlegi formája 1863 és 1867 között épült. A gépkocsiforgalom elől elzárt tér a La Scala térrel a Galleria Vittorio Emanuele II. fedett luxus bevásárló galériával van  összeköttetésben. A Galleria Milánó másik építészeti attrakciója, ahol számtalan luxus üzlet, kávézó és étterem található.