Lago Maggiore

A Lago Maggiore Olaszország második legnagyobb tava, ismert csodálatos szigetvilágáról a Borrome-szigetekről. A legfelkapottabb úti cél az Isola Bella a híres palota és a teraszos kertje miatt, amely legkönnyebben a népszerű üdülőhely Stresa felöl közelíthető meg hajóval. A város felett magasodó Mottarone hegyre felvonó visz fel, fő látnivalója az Alpinia botanikus kert, és az Alpyland bobpálya. A hajókirándulás az egyik legjobb módja a tó felfedezésének, turisztikai szezonban rendszeresek a kirándulójáratok és körutazások a főbb városok között, és a szigetekre.

Lago Maggiore látnivalók

Lago Maggiore legjobb látnivalók és programok

Piemonton és Lombardián átnyúló Lago Maggiore tavat dombok és kanyargós hegyláncok veszik körül. Területének 80 százaléka Olaszországhoz, míg a maradék Svájchoz tartozik, Milánótól csak 60 km távolságra található. Európa egyik legmélyebb tava, maximális mélysége a 372 m-t is eléri. Kellemes éghajlata és páratlan panorámája miatt igen kedvelt úti cél, 2023-ban a több mint egymillió látogató kereste fel. Három fő turisztikai helyszíne közül Verbania a legnagyobb, és az előkelő üdülőhelyként ismert Stresa nyáron a legfelkapottabb.

Stresa

A Borromean-öbölben található Stresa egy exkluzív üdülőközpont, híres nemzetközi konferencia és rendezvény helyszín. Nagyszerű luxusszállodái a Corso Umberto mentén találhatók, és régóta vonzzák a hírességeket a világ minden részéről. Elegáns és gondozott tóparti sétánya verhetetlen kilátást nyújt a Borrome-szigetekre. A Piazza Cadornától húzódó központjában hangulatos éttermek kávézók és üzletek találhatók.

Stresa

Borrome-szigetek

A Borrome-szigetek (Isole Borromee) a Lago Maggiore nyugati oldalán találhatók, nevüket a patrícius Borromeo családról kapták, akik miután megvásárolták a szigeteket fényűző nemesi rezidenciákat és teraszos kerteket építettek. A szigetek a Navigazione Lago Maggiore hajókkal és taxi-hajókkal érhetők el. Fontos tudni, hogy a múzeumok, kertek és parkok csak a turisztikai szezonban tavasztól őszig tartanak nyitva. A három sziget – Isola Madre, Isola Bella, Isola dei Pescatori – közül az Isola Bella a legfelkapottabb a Borromeo palota miatt. Az Isola Madre kedvező mikroklímával rendelkezik, ismert a ritka növényekkel rendelkező botanikus kertjéről. Az Isola dei Pescatori továbbra is halászok faluja, és a szűk utcácskákban tipikus éttermek és üzletek találhatók. Malghaera egy apró lakatlan szikla Isola dei Pescatori és Isola Bella között. Szerelmesek szigeteként emlegetik, a romantikus kis strandja csónakkal közelíthető meg.

Borrome

Borromeo palota – Isola Bella

A négyszintes 17. századi Borromeo palota egy barokk stílusú épület, és az építési munkálatok negyven évet vettek igénybe. Egy hajóra emlékezetet, például a tíz teraszból álló kert legmagasabb terasza a parancsnoki hidat jelképezi. A kastély a mellette álló neogótikus kápolnával múzeumként, és művészeti galériaként látogatható. Főbb látnivalói az első emeleti nagyterem, amely kupolával és erkéllyel rendelkezik, és a flamand kárpitokban gazdag Gobelin galéria. Számos szobában kristálycsillárok, értékes bútorok és festmények csodálhatók meg. Az alagsorban érdemes a tengeri témákkal díszített barlangokat is megtekinteni.

Isola Bella

Bábmúzeum, Borromeo palota – Isola Madre

Az Isola Madrén található Borromeo palota egy korábbi erőd maradványán épült, otthont ad bábmúzeumnak, ahol 18. és 19. századi marionett figurák és egy 19. és 20. századi babagyűjtemény tekinthető meg. A múzeum március és október között látogatható.

Mottarone

A várost a Mottarone-hegy uralja, a tetejére Stresa központjából egy felvonó közlekedik. A felvonó középső állomása Alpino, amelynek nevezetes látnivalója a hegy lejtőjén található Alpinia botanikus kert. A kert erkélyéről fenséges kilátás nyílik a Lago Maggiore és az Orta tóra és a távoli Alpokra. Az 1491 m magas Mottarone-hegy télen a Lago Maggiore terület fő síközpontja, és kihagyhatatlan a túrázás szerelmesei számára. A hegy autóval egy fizetős úton is elérhető Stresa felöl. Népszerű program a télen és nyáron is működő Alpyland bobpálya, amely 1200 m hosszú, és garantált szórakozást nyújt az egész családnak.

Mottarone

Villa Pallavicino és a botanikus kert

A Villa Pallavicino egy 19. századi nemesi rezidencia Stresa elején található. Verhetetlen helyen áll – a Maggiore tóra és a Borrome-szigetekre nyíló panorámát kínál. A 20 hektáros parkjában értékes fák, és egzotikus növények számára kialakított üvegházak találhatók, és a botanikus kert 1954 óta nyitva áll a látogatók előtt.

Verbania

Verbania a Lago Maggiore jobb partján található, mérsékelt éghajlata miatt különösen a Közép-Európából érkező turisták számára vonzó úti cél. Két város egyesülésből jött létre, melyek közül Pallanza gazdagabb a látnivalókban. Történelmi központját szűk utcák jellemzik, ahol elegáns 18. századi rezidenciák és jórészt 19. századi épületek találhatók. Fő látnivalói a Villa Taranto és a San Remigio templom.

Verbania

San Remigio templom

Az 1100 környékről származó kis román templom (Chiesa di San Remigio) a Castagnola hegyfok tetején található. Négyzet alakú kőtömbökből áll, és a belsejében középkori mennyezeti freskók tekinthetők meg. Jelentős még a Földanya kultuszt idéző Madonna del Latte 16. századi ikonográfiája.

Villa Taranto – Pallanza

A Villa Taranto nevezetes a botanikai kertjéről (Giardini Botanici di Villa Taranto), bár maga a villa nem látogatható, mivel a prefektúra székhelye. A Lago Maggiore és a hegyek között fekvő kert jelentős a botanikai örökségéről, ezer nem őshosos növényt, húszezer különleges fajtát és fajtát foglal magába – művészi érzékkel kialakítva. A kertek 1952 óta állnak nyitva a látogatók előtt. Minden évben a szezon elején rendezik meg a híres Tulipfesztivál eseményt, fő látnivalója a ritka fekete tulipán. A Dahlia kiállítás pedig egész évben zajlik a Dahlia Labirintusban.

Villa Giulia (Kursaal)

A különleges épület kiállítások és konferenciák helyszíne, és a tóra nyíló pazar panorámával rendelkezik. Az 1900-as években épült, ezt követően felújították és kibővítették. A múlt század közepe óta városi kaszinóként és nyilvános látogatóépületként működik.

Múzeumok a Lago Maggiore környékén

A gyönyörű természeti környezetben számos érdekes múzeumot is fel lehet fedezni. Például a Verbania Pallanza Tájmúzeum régészeti tárgyak, valamint festmények és szobrok gyűjteményét tartalmazza, amely a 18. századi palotában a Palazzo Dugnaniben található. Szokatlan múzeum az Esernyő és napernyő múzeum Gigneseben vagy a Kalapmúzeum Ghiffaban. A Rossetti Valentini Múzeumban a környéken alkotó művészek munkái láthatók.

Lago Maggiore legjobb strandjai

Giona Park Beach – Maccagno

A Lago Maggiore legnagyobb strandja a svájci határ közelében található, gyönyörű panoráma nyílik a Cannero kastélyára. Az árnyékos területek és a szolgáltatások gazdagsága miatt népszerű a családos nyaralók körében.

Guree Beach – Monvalle

Monvalle a Lago Maggiore lombard partjain fekszik, a környékén többnyire homokos strandok találhatók. A jól felszerelt, kényelmes strand szintén kedvelt kisgyerekkel utazók körében.

Cannobio

Lido di Cannobio – Cannobio

A piemonti partok leghíresebb strandja a Lido di Cannobio köszönhetően a pazar kilátásnak, és az enyhe szélnek. Ideális fürdőzéshez, Olaszország egyik legtisztább strandjaként tartják számon. Alkalmas vitorlázáshoz, valamint kitesurfinghez, és szörfözéshez egyaránt.

Lago Maggiore hajókirándulás

A tó környéki látnivalók leginkább a vízről fedezhetők fel, ezért a hajókirándulás a kihagyhatatlan programok közé tartozik. A Navigazione Lago Maggiore a rendszeres járatok mellett tavasztól őszig rendszeres kirándulójáratokat is üzemeltet a főbb városok között, például kompok közlekednek Intra és Laveno között. Illetve körutazások keretében a festői három sziget fedezhető fel.

Lago Maggiore hajókirán dulás

Aktív sportok a Lago Maggiore környékén

A Lago Maggiore minden olyan elemmel rendelkezik, ami elengedhetetlen a szórakoztató aktív nyaraláshoz. A víz ideális vitorlázásra, kenuzásra, kajakozásra, a tó partján különféle vízisport eszközök bérelhetők. A közeli Ossola-völgyek kedvelt a rafting és a silóernyőzők körében.  Ugyanakkor tökéletes úti cél a túrázás, a kerékpáros turizmus, vagy a golfozás kedvelőinek, télen pedig a síelők számára.

Lago Maggiore Zip Line

A Zip Line 350 m magasan a Lago Maggiore piemonti partján található az Intrasca-völgy és a Terre Alte között. Az egyenes 1850 m-es Pian d’Arla-Alpe Segletta szakasz Pian d’Arlaból indul, és a másfél perces szakasz Alpe Seglettában ér véget. Az átlagsebesség a 120 km/órát is meghaladja. Lehetőség van egyedül, illetve párban repülni. Párban két mód szerint: Free Style „fecske módra” álló helyzetben, míg a Falcon Style „sólyom módra” fejjel lefelé, kinyújtott testhelyzetben végezhető.

Lago Maggiore Zip Line

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia