Milánó látnivalók

Milánó látnivalók

Milánó ma a divat, az innováció és a design fővárosa, leghíresebb látnivalója a Dóm, amely a világ egyik legnagyobb székesegyháza. A legszebb tere a Piazza Doumo valmint a Piazza Mercanti, ahol jelentős középkori épületek találhatók. A Galleria Vittorio Emanuele II-ben a világ luxusmárkáinak üzletei találhatók, és összeköti a Piazza Doumo-t a Milánói La Scala terével. Az impozáns Castello Sforzesco a középkori Milánó hatalmának szimbóluma. Milánó fő látnivalói gyalogosan is bejárhatók.

Miért jó választás Milánó?

Milánó Lombardia fővárosa, és egyben Olaszország üzleti fővárosa. Népszerűsége és turisztikai felemelkedése alig pár évtizeddel ezelőtt olyan világhírű események hatására kezdődött, mint a Fuorisalone, az áprilisban zajló Milánói Design hét, illetve a 2015-ös EXPO Milánót az élelmiszerek fővárosává tette. Az elmúlt években a divat és a design központja, ugyanakkor a látnivalók gazdagsága miatt mindenkinek kínál valami különlegeset, legyen szó a művészetről, a vásárlási élményről vagy futball eseményekről. Milánó kiváló hosszabb-rövidebb kirándulásokra, például kevesebb, mint egy órás vonatozással a Comói-tó is elérhető, illetve a nagysebességű vonatokkal akár a távolabbi Cinque Terre, vagy Velence.

Milánó látnivalók és nevezetességek

Milánó látnivalók

Milánói dóm

A Piazza del Duomón található gótikus székesegyház a harmadik legnagyobb a világon, a vallási, kulturális és művészeti turizmus kiemelt célpontja. Építése 1387-ben kezdődött, és az évszázadok során tovább bővült. A jellegzetes rózsaszín és fehér candoglia márvány épület a csúcsíves ablakaival, összesen 135 tornyával és vízköpőivel uralja a teret. A fő tornyán 108 m magasan áll a Madonnina aranyszobor. A belsejében lévő hajók gótikus oszlopokkal tagoltak. A katedrális terasza lifttel megközelíthető, ahonnan különösen az aranyórában pazar kilátás nyílik a katedrális támpilléreire, és a környék nevezetes épületeire, valamint az új felhőkarcolókra, amelyek átformálták Milánó látképét. Kevésbé ismert, de a Dóm alatt négy méter mélyen egy régészeti terület is található.

Milánói dóm

Centro Storico – Milánó történelmi központja és a Piazza Mercanti

Milánó történelmi központjában olyan nevezetes épületek találhatók, mint a Loggia dei Mercanti, a Kereskedők páholya, amely a milánói ellenállás helyszíne volt, vagy a Palazzo della Ragione. A Dóm közelében található a Piazza Mercanti, amely köré egykor a város nőtt. A múltban a város kereskedelmi és kormányzati központja volt, de ez a jelentősége mára megszűnt. Bár elvesztette városközponti megjelenését, de máig őrzi autentikus középkori hangulatát. Nevezetes épületei például a vöröstéglás Palazzo della Ragione, a Loggia degli Osii, vagy a Palazzo delle Scuole Palatine.

Milánó Centro Storico

Királyi Palota és a Katedrális Múzeum

A Dómtól jobbra szintén a Piazza del Duomón található a Királyi Palota (Palazzo Reale), amely a milánói metropolisz másik fontos szimbóluma. Az egykori Habsburg-rezidencia a második világháborús bombázások során súlyosan megsérült, de a helyreállításának köszönhetően ma jól látható a Habsburg-uralom alatti pompája.

A Milánói Dómban nem kiállított művészeti anyagok a Katedrális Múzeumban (1953) láthatók, amely a Királyi Palota épületében található. A múzeum a közelmúltban jelentősen megújult, és érdekes keveréke a kulturális és vallási turizmusnak. A 2000 m2-es területen 26 szobában tekinthetők meg az értékes festmények, szobrok, és faliszőnyegek. Érdemes megtekinteni az Ólomüveg termet, valamint a Kincsem szobát.

Palazzo Reale Milánó

Teatro alla Scala –  La Scala Operaház

A milánói Scala a világ egyik legjelentősebb operaháza, a korai évektől kezdve itt mutatták be először a fontos operákat. Az épületet a második világháború után újjáépítették, van múzeuma is, amely az opera világához kapcsolódó gyűjteménnyel rendelkezik. A La Scala és a Galleria Vittorio Emanuele II között található Milánó kedvelt tere a Piazza della Scala, a közepén Leonardo da Vinci szobrával.

milano la scala

Galleria Vittorio Emanuele II

A Galleria Vittorio Emanuele II (1865-1877) egy csaknem 200 m hosszú üzletekkel és elegáns kávézókkal teli bevásárlóárkád, Milánó nappalijaként is nevezik. A Galleria Vittorio Emanuele II Milánó egyik népszerű turisztikai attrakciója, ahol a világ leghíresebb divatmárkáinak luxus üzletei találhatók meg. Érdemes megfigyelni a középső boltozat tetejét díszítő, a kontinenseket ábrázoló mozaikokat, valamint a padlót díszítő mozaikot. A bevásárlóközpont a Piazza della Scala és a Piazza del Duomo között található.

Galleria Vittorio Emanuele II Milánó

Castello Sforzesco

A Castello Sforzesco a Piazza Castello téren található, a hangulatos parkjával együtt Milánó fő látványosságai közé tartozik. Az egykori erődítmény az 13680-as években épült, majd a későbbiekben hercegi palotává alakították. A későbbiekben részben elpusztult, majd a Sforza család az ország egyik legszebb udvarává alakította. A történelem viharai nem kímélték, például Napóleon leromboltatta a spanyol bástyákat és az oldalsó tornyait. A 19. században heves viták után restaurálták, és a Sforza-korszakhoz hűen állították helyre. A második világháború során a kastély ismét súlyosan megrongálódott, a végleges helyreállítási munkák 2005-ben fejeződtek be. A kastélyban ma Milánó legjelentősebb múzeumai találhatók, például a Régészeti Múzeum, a Dekoratív Művészeti Múzeum, vagy a Hangszermúzeum. A Castello Sforzesco pár perces távolságra van a Brera-Palotától.

milánó sforza kastély

Santa Maria delle Grazie Refektórium – Leonardo da Vinci ”Utolsó vacsora”

A Santa Maria delle Grazie templom és kolostort a domonkos rend részeként 1463-ban alapították. Milánó más templomaival összehasonlítva a megjelenése egyáltalán nem szembetűnő, az ismertségét a világhírű festménynek köszönheti. A kolostor refektóriumában tekinthető meg az 1495-1497 között készült Utolsó vacsora. A festmény az eredeti szépségét az évekig tartó restaurálás eredményeként kapta vissza, és a látogatók kizárólag előzetes foglalást követően tekinthetik meg. A templom a Piazza Santa Maria delle Grazie 2 szám alatt található.

Leonardo da Vinci Utolsó vacsora

Brera-Palota és a Brera Művészeti Galéria

A Brera Művészeti Galéria a késő barokk stílusú Palazzo Brera Milánó szívében található, Olaszország egyik leglátogatottabb galériája. A hivatalos megnyitója 1809-ben volt, és érdekesség, hogy múzeummá Napóleon alakítatta át a franciák által meghódított területek festményei számára. A galériában olyan remekművek láthatók, mint például Caravaggio „Emmausi vacsora”, vagy Francesco Hayez „ A csók” alkotása. A kastélyban található még a Braidense Nemzeti Könyvtár, vagy a Botanikus Kert is.

Pinacoteca di Brera

Piazza Gae Aulenti

A futurisztikus tér Milánó legmodernebb negyedének a központja, a történelmi negyed és a pénzügyi negyed keveréke. A teret olyan különleges épületek határolják, mint például az Unicredit-torony, amely a 231 m-es magasságával (jelenleg) Olaszország legmagasabb felhőkarcolója. Milánó legjobb panorámájáért a torony kilátóját érdemes felkeresni.

Milano Piazza Gae Aulenti

Parco Sempione és a Torre Branca

A Parco Sempione egy hatalmas park, jó időben tele van sétáló, piknikező, vagy kocogó emberekkel. Nyáron különböző koncerteknek, és rendezvényeknek ad otthont. A park szívében lévő Torre Branca torony (108, 6 m) volt az egyik első modern tornya Milánónak – jelenleg a 10. legmagasabb épülete. A panorámaterasza 100 m magasan található, és tiszta időben akár az Alpok vonulatára is rá lehet látni.

Parco Sempione Milánó

Museo del Novocento – A Huszadik század Múzeuma

A Huszadik század Múzeuma épületegyüttes alig pár lépésre található a Dómtól. Az múzeumban 20. századi olasz remekművek, és a nemzetközi avantgárd vagy a mozgás jelenlétére támaszkodó kinetikus művészet egyaránt megtalálható. Az állandó kiállítás 400 művet tartalmaz, például Modigliani „Béatrice Hastings”, Klee „Wald Blue”, Kandinsky „Fogalmazás”, Modrian „Világítótorony Wetkapelle-ben”, Boccioni „Rugalmasság”. A múzeum két szárnyát egy kortárs építészeti alkotás – egy felfüggesztett sétány (dell’Arengiaro) köti össze.

Museo del Novocento Milánó

San Maurizio al monastero Maggiore – San Maurizio-templom

Az 1503-ban épült San Maurizio templom a Corso Magenta-n található. A templom szerény homlokzata megtévesztő lehet, de a belső terében lenyűgöző művészi pompa fogadja a látogatókat. A teljes egészében freskókkal díszített templomot gyakran emlegetik Lombardia Sixtus-kápolnájaként.

San Maurizio al monastero Maggiore Milánó

Quadrilatero della Moda Milano és a Milánói Divathét (MFW)

Világszerte Milánó egyet jelent az eleganciával az előkelő vásárlással. A Via Monte Napoleone, a Corso Venezia, a Via Manzoni, és a Via Della Spiga a divatos bevásárlónegyed a Quadrilatero della Moda Milano fő utcái, ahol a legjelentősebb hazai és külföldi dizájnerek által készített kollekciók láthatók. Milánó leghíresebb eseménye az ötnapos Milánói Divathét (Milan Fashion Week, MFW) egy ruhaipari kiállítás, amelyet általában félévente (februárban/márciusban és szeptemberben/októberben) rendeznek meg. Az esemény iránt hatalmas az érdeklődés – hiszen testközelből láthatók a leginnovatívabb és legkreatívabb dizájnok, a legújabb trendek. A divatbemutatók Milánó legelegánsabb palotáiban zajlanak.

Quadrilatero della Moda Milánó

Navigli – Navigli hajótúra

A divat mellett a „Bella Vita” életstílus az, ami Milánót híressé teszi. A társasági események kedvelt helyszíne a festői csatornák (Navigli), a város éjszakai életének központja, – főként a Naviglio Grande-re nyíló naplemente lounge bárok népszerűek. A navigli jelentősége a 12. századig nyúlik vissza, a Comói-tó és a Maggiore-tó környékét kötötte Milánóval össze. Az ősi közlekedési útvonal szervezett hajótúra keretében fedezhető fel, és Milánó legromantikusabb oldalát mutatja meg egy másik szemszögből.

Milánó Navigli hajótúra

Milano nascosta e sotterranea – A föld alatti Milánó

Milánó alatt egy föld alatti város rejtőzik, amely az ősi időktől az ókori Mediolanumtól a 20. századig meséli el a város titkos történelmét. A föld alatt valódi utcák, épületek, titkos átjárók, a híres műemlékek városi magja, és óvóhelyek rejtőznek, amelyek vezetett látogatások keretében fedezhetők fel. A Titkos Milánó kihagyhatatlan állomása a San Sepolcro Kripta, amely i. sz. 1000-ből származó épület, és a Piazza San Sepolcro-n a San Sepolcro templom alatt található. Másik nevezetes látnivaló a Refuge 87, amely egy világháborús légiriadós alagsori bunker.

Cimitero Monumentale – Milánói műemléki temető

A Cimitero Monumentale (1866) teljesen más, mint amit egy temetőről elképzelünk, ez egy szabadtéri múzeum. Bár a központtól kissé távolabb található, Milánó egyik kihagyhatatlan látnivalója. A területén nemcsak gyönyörű és egyben különleges mauzóleumok, hanem olasz szobrok, obeliszkek, görög templomok láthatók, vagy érdekesség a Traianus-oszlop kicsinyített mása.

cimitero monumentale milano

Teatro Romano di Milano – Milánói Római Színház

Az Augustus idején (i.e. 31-14) épült színházat az évszázadok alatt folyamatosan használták, az egykori császári szórakozóhely a középkorban a nép gyülekezési helyévé vált – a mérete hatalmas, legalább 8000 fő befogadására alkalmas. Az épület maradványait jórészt a 19. és 20. században tárták fel. A ma itt működő Sensibile Színházi Múzeumot 2008-ban adták át.

Teatro Romano di Milano

Tram sorico di Milano – Történelmi milánói villamos

Milánó történelmi villamosán a 20. század 20-as évek eleganciájába lehet visszacsöppenni, egy igazi különleges élmény. A vettura 1503-as számú kocsin lassú tempóban lehet délutáni, vagy éjszakai túra keretében felfedezni a várost.

Milánó közlekedés

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Pexels

Ez is érdekelhet