Comói-tó

comói-tó

A Comói-tó népszerű úti cél a táj szépsége miatt. A partvonalán olyan festői városok találhatók, mint a falakkal határolt Como, vagy Bellagio, és Lecco. A környék leghíresebb látnivalói a comói székesegyház, és a pazar arisztokrata villák és kertek, legismertebb közülük a comói Villa Olmo. Tremezzina a legszebb panorámáról és a Comacina-szigetről nevezetes. Kihagyhatatlan program a Como és Brunate között közlekedő sikló a fentről nyíló kilátás miatt.

A Comói-tó (Lago di Como) Olaszország harmadik legnagyobb tava, az Alpok lábánál terül el, Milánótól kellemes 60-70 perces autóútra fekszik. A keskeny, fordított Y-alakú tó felé mindkét oldalon meredek zöld hegyek ereszkednek le. A partvonalán számtalan kisebb-nagyobb város található, leghíresebb közülük a tó déli csücskén lévő Como, amely Milánótól csak ötven kilométer távolságra található, így ideális egynapos kirándulásra is. Illetve Bellagio, amely a tó gyöngyszeme. A főbb látnivalók könnyedén bejárhatók 1-2 nap alatt kompok és hajók segítségével.

Comói-tó legjobb látnivalók és programok

Como

A nyugati parton lévő Como a tó központja, és egyben a legkényelmesebben elérhető város. Fő látnivalói comói katedrális, amely különleges keveréke a gótikának, a reneszánsznak, és a barokknak. Építése 1398-ban kezdődött, és csak a 18. század végén fejeződött be, a kupolája 1744-ben épült meg. A román stílusú Sant’Abbondino templom nevezetes a freskóiról. Como polgári hatalmának jelképe a katedrális mellett található Palazzo del Broletto. Comót Brunatéval összekötő sikló kedvelt közlekedési eszköz és jó program is, hiszen fentről pazar panoráma nyílik a tóra. A város szülötte a világhírű tudós Alessandro Volta, akinek tiszteletére épült 1927-ben a Tempio Voltiano Múzeum. A gyönyörű fehér neoklasszikus épület a római Pantheonra emlékeztet, és kiváltságos helyen, közvetlen a tó partján található.

como

Híres villák a Comói-tó partján

A Comó-tó már a római patríciusok idején is kedvelt volt, akik gyönyörű villákat építettek a tó körül. Leghíresebb villák például a comói Villa Olmo, amely 18. században épült, és az egyik legfenségesebb villa a Comói-tónál. A Bellagioban található a 19. századi Villa Melzi, amely egy botanikai ékszer és a tóra néz, valamint a Villa Serbelloni, amely egy 18. századi teraszos kert, ma Grand Hotel Villa Serbelloniként működik. Híres a varrennai Villa Monastero és Villa Cipressi, a 17. századi Villa Carlotta pedig Tremezzinában található.

villa olmo como

Bellagio

Bellagio nemcsak a nyugati part, hanem a Comói-tó legfestőibb üdülőtelepülése, kedvelt enyhe éghajlata miatt is. A történelmi városközpontjában (Borgo) szűk és lépcsős utcák, átjárók találhatók. Az óvárosban található a 12. századi román San Giacomo templom, amelyben 12. századi archaikus feszület és egy 16. századi gazdag oltár látható. Valamint a középkori védelmi rendszer egyetlen maradványa a Művészetek Tornya. A panorámás Piazza Mazzini a legfelkapottabb területe, a kompok is a közeléből indulnak.

Bellagio

Cernobbio

Cernobbio évszázadok óta híres üdülőhely, Comótól egy kőhajításnyira található. Nagyszerű fekvésének köszönhetően gyönyörű villákat építettek a településen. Híres villái a szecessziós Villa Bernasconi, és a Villa Pizo, de csak a Villa Bernasconi áll nyitva a látogatók előtt. A legmagasabb részén található a középkori San Michele-templom. A városközpont érdekes látnivalója a vegyes (neogótikus és szecessziós) stílusú Imbarcardero di Cernobbio (Cernobbio leszállóhely), amely a Navigazione jegyiroda központja. Cernobbio ideális turisztikai célpont a változatos szabadidős kínálata miatt.

cernobbio lago di como

Tremezzina és a Comacina-sziget

Tremezzina ismertségét a Villa Carlottának, valamint a festői Comacina-szigetnek (Isola Comacina) köszönheti, amely egyetlen sziget a Comói-tóban, és taxi-hajóval, valamint hajótúrán közelíthető meg. A buja természeti adottságú sziget kora-középkori régészeti terület is egyben. Tremezzina a 19. és 20. századtól a comói és milánói arisztokrácia és burzsoázia népszerű települése volt, akik fényűző villákat építettek. Leghíresebb látnivaló a pazar elhelyezkedésű Villa Carlotta (17. század vége), amely egy botanikus parkkal és művészeti gyűjteménnyel is rendelkezik. Történelmi központjában vízpartra néző házak találhatók, és a szűk lépcsős utcák a meredek lejtőre kapaszkodnak fel.

Lecco

Lecco a Comói-tó keleti partjának legszebb települése, a tó dél felé forduló ága mentén. Fő látnivalója a Félelmek palotája (Palazzo delle Paure), amely neoközépkori stílusú és Lecco főterén a Piazza XX Settembrén található. Vagy a neoklasszikus Villa Manzoni, amely a belváros közelében található. Leccóban található a tó leghosszabb tóparti sétánya, amely kiváló a festői hegyvonulat, és a tó elágazásának, a Larian-háromszögnek a megszemlélésére. A dombtetőn lévő 14. századi kastély a Castello dell’ Innominato körpanorámát nyújt a környékre.

Lecco

Varenna

Varrenna egy békés autentikus falu, szintén a keleti parton található, és nevezetes az elegáns villáiról és botanikus kertjéről. Különösen főszezonban népszerű. Festői sétánya a Passeggiata degli Innamorati, amely magyarul Szerelmesek sétáját jelenti. Fő látnivaló a Villa Monastero, amelyben egy botanikus kert is található. Valamint a hatalmas tornyú ezer éves Vezio kastély, amelyet a tó és a környék védelmére építettek. A négyzet alakú őrtornyában az őskori tengeri hüllőről Lariosaurusról tekinthető meg egy kiállítás, amely elsőként a világon került elő nem messze a kastélytól.

Varenna

Menaggio

Menaggio a nyugati part egyik fontos települése, a tó és a hegyek között fekszik. A faluban ingyenes strand, és egy 18 lyukú golfpálya is található. Az egykori 10. századi vár a város mögötti dombon áll, az impozáns falmaradványok több helyen megcsodálhatók. A római kori Strada Regina az egyik legfontosabb tranzitút volt, Nobiallo felöl (Menaggio része) könnyedén megközelíthető.

Menaggio

Legjobb strandok a Comói-tónál

A Comói-tó 170 km-es partszakasszal rendelkezik, ahol számtalan gyönyörű ingyenes és jól felszerelt fizetős strand található.

Lido Villa Olmo – Como

A Villa Olmo közelében található Lido Villa Olmo strand és uszoda is egyben a comói ágon. Két úszómedencével is rendelkezik, napernyők és nyugágyak bérelhetők. Hétköznap délutánonként kedvezményes belépőjeggyel látogatható.

Lido Villa Olmo - Comói-tó strandok

Lido di Bellagio – Bellaggio

A központi terület kedvelt tengerparti klubja, a Villa Melzi kertek közelében található, ideális azoknak, akik kényelemben szeretnék a festői látványt élvezni.

Il Lido di Menaggio – Menaggio

A központi terület másik népszerű strandklubja az Il Lido di Menaggio, amely nemcsak gyönyörű homokos stranddal és úszómedencével rendelkezik, de pazar panorámát is kínál a tóra. A strandklubban napozóágyak, napernyők és pavilonok bérelhetők.

Lido di Ossuccio – Tremmezzina

Az ingyenes strand különlegességét az adja, hogy csodálatos kilátás nyílik Comacina-szigetre. Egy nagy füves területen terül el, ahol két móló és bójasor által határolt fürdőhely található.

Lido di Varenna-Perledo – Perledo

A közvetlen Varenna mellett található homokos strandon minden rendelkezésre áll a kényelmes strandoláshoz és kikapcsolódáshoz.

Lido Orsa Maggiore – Lecco

A Leccoi ág kedvelt strandja, de éjszakai szórakozóhely és étterem is egyben. Szolgáltatásokban gazdag, és vízisport eszközök bérlésre is lehetőséget nyújt.

Tipp

A Comói-tó strandjai terület szerint vannak felosztva – comoi ág, központi terület, Lecco ága, és Colico ága alapján –. Jó tudni, hogy a tó nagy részén lehetőség van úszásra. A tó egyes részein jellemzőek az örvények, valamint a hőmérséklete általában hidegebb a tengernél, ezért nyári melegben különösen fontos a körültekintő fürdőzés.

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia,