Genova

Genova

A Ligur-tenger partján fekvő Genova Olaszország egyik legnagyobb városa. Legnépszerűbb látnivalói például a történelmi kikötő, ahol az Akvárium, és a Földközi-tenger legnagyobb Tengerészeti Múzeuma található. Kihagyhatatlan látnivaló a Világörökség részét képező Rolli paloták, melyek közül a Királyi Palota, a Palazzo Bianco, és a Palazzo Rosso a legnépszerűbb. A városközpontból induló történelmi lifttel Genova legszebb panorámát nyújtó kilátója érhető el.

Genova látnivalók

Genova az olasz Riviéra mentén, a Genovai-öbölben található város. Egykor a legerősebb tengeri köztársaság volt, hatalma csúcsát a Genovai Köztársaság alatt érte el. Genovába hihetetlen gazdagság áramlott be, és Petrarca óta a „La Superba”(„a nagyszerű”) becenévvel illetik, a város szülötte például Kolumbusz Kristóf. Számtalan kiváló látnivalóval rendelkezik, a legjelentősebbek egy-két nap alatt kényelmesen felfedezhetők. Az éghajlata egész évben kellemes, a tengerben már késő tavasztól kora őszig lehet fürdeni. Milánó felől leggyorsabban másfél óra alatt érhető el vonattal.

Genova Olaszország

Genova legjobb látnivalók, nevezetességek és programok

Porto Antico és a Galata Museo del Mare

A régi kikötő kulcsszerepet játszott abban, hogy Genova tengeri nagyhatalommá vált. A genovai kereskedők innen bonyolították a kereskedelmet az ókortól egészen a középkorig. A jelentőségét vesztett kikötőt az 1992-es Expo kiállításra újították meg – Amerika 500 éves felfedezésének évfordulójára -. Renzo Piano építész nevéhez fűződik például a népszerű Akvárium épület is. A modern Galata-tengeri Múzeum az egykori hajóépítő területén található, a város tengeri történelmébe kalauzol, négy emeleten a csúcstechnológiás interaktív kiállítás mellett régi földgömbök és papírtérképek láthatók. A közeli kikötőben látható a Nario Sauro S518, és le is lehet menni a leszerelt katonai tengeralattjáró szűk helyiségeibe. Érdemes megtekinteni a 17. századi kalózhajó replikáját a Neptunust, amely számos filmben volt látható.

Genova Porto Antico

Genova népszerű látnivalók családosoknak − Acquario, Biosfera, és a Grande Bigo

Genovai Akvárium

A város legnépszerűbb turisztikai attrakciója az Akvárium, amely Európában az egyik legnagyobb, és leglátványosabb akváriuma. Több mint hetven tartállyal rendelkezik, amelyekben több mint 400 féle halfaj él a világ összes tengeréből. A látogatói útvonalon különféle tematikus területek járható be, például Kék bolygó, Jégkirályság, Hableány-lagúna, Cápa-öböl, Cetpavilon, Muréna barlang, Szemtől szembe a delfinekkel, vagy a Medúza tánca. Az akvárium minden korosztály számára izgalmas, többszintes alagutakon, sétányokon lehet a felszínen, vagy a víz alatt úszás közben megfigyelni az állatokat.

genova akvárium

Bioszféra

A Bioszféra egy üvegből és acélból készült gömbszerkezet, az átmérője 20 m. Szintén a Régi kikötőben az Akvárium déli oldalán található. A botanikus kert ritka trópusi növényeknek, madaraknak, pillangóknak és hüllőknek ad otthont.

Bioszféra Genova

Grande Bigo

Az akvárium közelében található a Bigo panorámás felvonó, amelynek kabinja 40 m magasra visz fel. A levegőben tesz egy 360 fokos fordulatot, így lenyűgöző kilátást nyújt a kikötőre, az óváros kis sikátoraira és a modern épületekre. A kabin forgása közben egy kommentár hallható, és az éppen látható helyszíneket mutatja be. Kombinált belépőjegy is vásárolható, amely mindhárom attrakciót magába foglalja.

Grande Bigo Genova

Palazzo Reale − Királyi Palota Múzeum

Az Királyi Palota (más néven Palazzo di Stefano Balbi) az egyik legvonzóbb és legpompásabb genovai palota, homlokzatának élénkvörös és fehér színe magára vonja a tekintet. A hatalmas épületkomplexum a gazdag Balbi család számára épült az 1650-es években, majd eladták a szintén gazdag Durazzóknak, akik számos grandiózus elemmel kibővítették. Később a Savoyai-dinasztiának adták el, és királyi rezidenciává alakították. Több mint kétszáz szobája múzeumként működik – része az UNESCO Rolli-palotáknak -. Fő látnivalói a stukkókkal és freskókkal díszített lépcsőháza, a fenséges Tükörcsarnok, a mesés antik bútorokkal berendezett Trónterem, a Királyi Lakások, és Bálterem. A palota a genovai arisztokrácia múlt századi pazar életébe nyújt bepillantást. A városra nyíló panoráma miatt érdemes a palota teraszát is felkeresni.

palazzo reale genova

Palazzi dei Rolli − Rolli Paloták

Genova Európa egyik legsűrűbben lakott óvárosával rendelkezik, számtalan szűk sikátorból (caruggi) áll. A 16. végén és 17. század elején új reprezentatív utcarendszer kiépítése indult meg a történelmi központban, ahol a legelőkelőbb családok telepedtek le elsősorban a Strada Nuova (ma Via Garibaldi) két főutcája mentén. A Rolli Palota együttes főként barokk, és reneszánsz stílusú épületek összessége, közös bennük a bejárati csarnokban lévő dekoratív lépcsők, a freskókkal, stukkókkal gazdagon díszített belsők, és a kertekre néző udvarok és loggiák. A paloták egy része lakóépület (magántulajdon), de közülük sok kereskedelmi használatban áll vagy irodaként működik. A Rolli Paloták rendszere 2006 óta az UNESCO Világörökség része, összesen 42 palotát foglal magába. Az egész évben nyilvánosan látogatható épületek a következők: Tobia Pallavicino palota, Niccoló Grimaldi palota, Luca Grimaldi palota, Francesco és Ridolfo Brignole palotája, Gio palota (Francesco Balbi), Giacomo palota és Pantaleo Balbi, Stefano Balbi palota, Francesco Grimaldi palota. Legismertebb közülük a Palazzo Reale néven ismert Stefano Balbi palota, vagy a Strada Nuova Múzeumhoz tartozó Luca Grimaldi palota, és a Francesco és Ridolfo Brignole palota.

Palazzi dei Rolli Genova

Palazzo di Luca Grimaldi (Palazzo Bianco)

Luca Grimaldi palota (más néven Palazzo Bianco) a Via Garibaldi 11 szám alatt található, nevét a homlokzata színéről kapta. Genova történelmi központjának egyik legjelentősebb épülete, és a legnagyobb művészeti galériának ad otthont.

Palazzo di Francesco e Ridolfo Brignole (Palazzo Rosso)

A Brignole palota (más néven Palazzo Rosso) a Via Garibaldi 11 szám alatt található a Palazzo Bianco közelében. Érdemes megtekinteni a művészeti gyűjteménye, valamint a második emeleten látható 17. szádi freskók, és a pazarul berendezett szobák miatt.

Piazza de Ferrari és a Palazzo Ducale

A modern Genova központi tere a Piazza de Ferrari, amelyet az 1900-as években épült paloták vesznek körül. Fő látnivalója az 1936-ban épült szökőkút, valamint a 13. századi neoklasszikus stílusú Dózse-palota, amely ma kulturális központként működik. A díszes márványhomlokzaton túl elegáns szalonok, és kiállítóterek láthatók. Része a 14. századi Grimaldina-torony, amelyben börtöncellákat alakítottak ki a 16. században. Érdemes megtekinteni a palotához tartozó freskókkal díszített kápolnát is.

Piazza de Ferrari Genova

Cattedrale San Lorenzo − Genovai katedrális

A történelmi központ fő turisztikai látványossága a fekete-fehér csíkozású Cattedrale San Lorenzo, amely az 1100-as évek környékén épült, Genova legjelentősebb vallási épülete. Az évszázadok során több alkalommal újjáépítették, részben átépítették. A jellegzetes színes homlokzata az 1300-as évekből származik, a város látképét uraló tornyokkal pedig a 14. és 15. században egészült ki. A főtorony előzetes foglalással látogatható. A Doge’s Tribune-ról a három templomhajó csodálható meg, a Cardinals privát loggiáról egyedülálló kilátás nyílik a kikötőre és a városra. A föld alatti helyiségekben pedig a Museo del Tresoro látogatható meg.

Cattedrale San Lorenzo Genova

Spianata Castelletto kilátó

A népszerű kilátó a Castelletto dombon található, és a legjobb panorámás kilátást nyújtja a városra: a Strada Nuova palotáira, az óváros kiemelkedő harangtornyára és a modern Genova felhőkarcolóira. Gyalogosan megközelíthető a Via Garibaldi felől, illetve legkönnyebben a Piazza Portellóról induló nyilvános lifttel (Ascensore Castelletto Levante) lehet feljutni.

spianata castelletto genova

Kirándulások Genova környékén

Nervi Parkok és az Anita Garibaldi sétány

A Genova keleti felében található Nervi parkok és a Passegiata Anita Garibaldi az egyik legnépszerűbb látnivaló a közelben. A városközpontból a Genova Piazza Principe felől induló helyi vonatokkal kb. 20 perc alatt közelíthető meg. A sétány a sziklás tengerparton Nervi kis kikötőjétől indul és két km hosszan a Capolungo strandnál ér véget. Igen kedvelt a helyiek körében is, hiszen a sziklák között remek kis fürdőhelyek találhatók és az egyik legszebb naplemente hely. Gyönyörű panorámát nyújt a Portofino-fokra, tiszta időben pedig akár Korzikáig is lehet látni. A festői Nervi Parkok egykor gazdag helyi nemesek tulajdonában álltak, ma városi parkként működik.

Passegiata Anita Garibaldi

Fotók: Depositphotos, Tripadvisor