Museo del Novecento

Museo del Novecento Milánó

A Museo del Novecento (A 20. század Múzeuma) Milánó egyik legfontosabb kortárs művészeti múzeuma, amely a 20. század olasz és nemzetközi művészetének legjelentősebb alkotásait mutatja be. A múzeum 2010-ben nyitotta meg kapuit a Piazza del Duomo téren található Palazzo dell’Arengario épületében, amelyet a múzeum számára átalakítottak. A gyűjtemény közel 400 műalkotást tartalmaz, és a futurizmustól a geometrikus absztrakcióig, a dadaizmustól a pop artig számos irányzatot felölel, így a modern és kortárs művészet kedvelőinek kihagyhatatlan célpont Milánóban.

Museo del Novecento Milano

Az épület és elhelyezkedés

A Museo del Novecento a város központjában, a Piazza del Duomón található, a Milánói Dóm szomszédságában. A múzeum a Palazzo dell’Arengario épületében kapott helyet, amelyet az 1930-as években kezdtek építeni a klasszicizmus és az art deco stílus keverékében. Az épületet eredetileg közigazgatási célokra használták, de a 21. század elején átalakították, hogy a város 20. századi művészeti gyűjteményének otthona legyen.

Az épület látványos eleme az üvegfalú spirális rámpa, amely a látogatókat a felső szintekre vezeti, miközben páratlan kilátást nyújt a Piazza del Duomóra és a szomszédos épületekre. A múzeum belső terei világosak és tágasak, a modern belsőépítészeti megoldások kiemelik a kiállított műalkotásokat, és lehetővé teszik a művek logikus, kronologikus sorrendben való bemutatását.

Museo del Novecento Milánó

A gyűjtemény áttekintése

A Museo del Novecento gyűjteménye a 20. század elejétől a késő modern korig terjed, és számos kiemelkedő olasz művész alkotásait tartalmazza. A múzeum különösen erős a futurista művészet, valamint a 20. századi olasz avantgárd irányzatok bemutatásában. A futurizmus a 20. századi olasz művészet egyik legfontosabb mozgalma volt, amely radikálisan új kifejezési formákat keresett, és a sebességet, a technológiát, valamint a modern élet dinamikáját állította a középpontba.

Museo del Novecento Milano

Kiemelkedő művészek és alkotások

Umberto Boccioni: „Forme uniche della continuità nello spazio”

Umberto Boccioni híres szobra, a „Forme uniche della continuità nello spazio” (1913), a futurizmus egyik legismertebb ikonikus alkotása. A szobor az emberi alakot ábrázolja dinamikus mozgás közben, és a sebesség, valamint az energia érzetét kelti a nézőben. A Boccioni által megalkotott forma radikálisan szakít a klasszikus szobrászat hagyományaival, és a futurista művészet lényegét – a mozgás folyamatosságát és a modern világ lendületét – testesíti meg. Az alkotás az olasz művészet egyik legismertebb szimbóluma, amelyet gyakran a modernitás és a technológiai fejlődés jelképének tekintenek.

Giorgio de Chirico: „Metafizikai enteriőrök”

Giorgio de Chirico festményei a metafizikai festészet (Pittura Metafisica) irányzatának kiemelkedő alkotásai. A Museo del Novecentóban található művek a művész jellegzetes stílusát tükrözik: üres tereket, antik szobrokat és álomszerű, rejtélyes atmoszférát ábrázolnak, amely titokzatos érzetet kelt. A festmények felfüggesztett időérzete és szürreális környezete a modern ember elidegenedését és a valóság rejtett dimenzióit vizsgálja.

Lucio Fontana: „Concetto spaziale” sorozat

Lucio Fontana művészeti újításai szintén fontos részét képezik a gyűjteménynek. Az olasz származású művész a spatializmus (spazialismo) alapítója, amely a művészet új formáit kereste a tér és a fény dimenzióinak bevonásával. Híres „Concetto spaziale” (Térbeli koncepció) sorozatában a vászonra vágásokat (tagli) és lyukasztásokat (buchi) alkalmazott, hogy a kétdimenziós vásznat átalakítsa egy új, térbeli élménnyé. A művész ezen gesztusai a hagyományos festészet korlátainak áttörését jelentették, és új távlatokat nyitottak a kortárs művészet számára.

Piero Manzoni: „Achrome”

Piero Manzoni az olasz kortárs művészet egyik legprovokatívabb alakja, akinek híres „Achrome” sorozata a fehér és színtelen anyagok használatával a festészet lényegét kutatja. Manzoni művei szándékosan mentesek mindenféle színtől, formától és jelentéstől, hogy a néző figyelmét a tiszta vizuális tapasztalatra irányítsa. A „Achrome” sorozat darabjai a minimalisták és a konceptuális művészek későbbi generációi számára is inspirációul szolgáltak.

Marino Marini: „A lovas szobra”

Marino Marini híres szobrászművész, akinek „A lovas” című szobrai a 20. századi olasz szobrászat ikonikus darabjai. A ló és lovasa ábrázolása az emberi és az állati forma dinamizmusát és az egyensúly keresését szimbolizálja. A múzeumban található több Marini-szobor is, amelyek a klasszikus és a modern művészet közötti párbeszédet képviselik.

Museo del Novecento

A Museo del Novecento modern installációi

A Museo del Novecento különleges modern installációkkal és multimédiás eszközökkel is gazdagította gyűjteményét, hogy interaktív és befogadó élményt nyújtson a látogatók számára. Az épület belső tereit úgy tervezték, hogy a művek kiállítási környezete is szerves részévé váljon a művészeti élménynek. Az üvegfalú, panorámás kilátóterek lenyűgöző látványt nyújtanak a Milánói Dómra és a város sziluettjére, így a művészeti élmény a város kontextusával kapcsolódik össze.

Praktikus információk

  • Nyitvatartás: A Museo del Novecento hétfő kivételével minden nap nyitva tart, hétfőn délután nyitják meg a múzeumot. A pontos nyitvatartási idő a múzeum hivatalos weboldalán ellenőrizhető.
  • Jegyárak: A belépőjegy ára változó, kedvezmények érhetők el diákok, nyugdíjasok és családok számára. Egyes napokon a múzeum késő délután kedvezményes belépést kínál.
  • Megközelítés: A múzeum a Piazza del Duomón található, és könnyen elérhető gyalogosan, valamint a Duomo metróállomás (M1 és M3 vonalak) használatával.

Fotók: Depositphotos