Torre Branca

Torre Branca Milánó

A Torre Branca Milánó egyik ikonikus kilátótornya, amely a Parco Sempione park területén található, közvetlenül a Castello Sforzesco közelében. Az 1933-ban épült, 108,6 méter magas acéltorony Milánó városának egyik legmagasabb és legkülönlegesebb építménye, ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a városra. A tornyot eredetileg Torre Littoria néven ismerték, és a híres olasz építész és dizájner, Gio Ponti tervezte. A letisztult, modernista stílusú acélszerkezet a modern építészet egyik remekművének számít, és a milánói látkép jellegzetes eleme.

A Torre Branca története

A Torre Branca története a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor a Milánói Kiállítás (Esposizione Triennale di Milano) keretében építették meg a tornyot a Parco Sempionéban. Az eredeti nevét, Torre Littoria, a fasiszta uralom alatt kapta, mivel az építmény a rezsim modernista szimbólumaként jött létre. A torony tervezője, Gio Ponti, az olasz modernizmus egyik legjelentősebb alakja volt, és a tornyot azzal a céllal építette meg, hogy bemutassa az acél és az ipari anyagok alkalmazását az építészetben.

torre branca milano

Az építkezés mindössze 68 napig tartott, és a tornyot 1933. október 10-én avatták fel. A második világháború után, a rezsim bukásával, a tornyot átnevezték, és hosszú évekig elhanyagolták. Az 1970-es években a torony biztonsági okokból bezárt, majd csak 2002-ben nyitották meg újra, miután teljeskörű felújításon esett át a Fratelli Branca likőrgyártó cég támogatásával, amelyről az új nevét, Torre Branca-t is kapta.

Építészeti jellemzők

A Torre Branca egy könnyed és elegáns, háromszög alaprajzú acélszerkezet, amely modernista stílusban készült. A torony szerkezete háromszög alakú alapokra épül, és keskeny vonalaival könnyed, mégis határozott jelenlétet kölcsönöz a parknak. Az acélból készült szerkezet kifejezi az ipari formatervezés eleganciáját és a korszak technikai fejlettségét.

A torony tetején található kilátóterasz egy gyorslifttel közelíthető meg, amely mindössze 90 másodperc alatt viszi fel a látogatókat. A kilátóteraszról 360 fokos panoráma tárul elénk Milánó városára: tiszta időben látható a Milánói Dóm, a Castello Sforzesco, a város legfontosabb épületei, sőt, a távolban az Alpok és az Appenninek hegyei is feltűnhetnek.

Torre Branca Milánó

Kilátás és látogatói élmény

A Torre Branca kilátója az egyik legjobb hely Milánóban a város panorámájának megcsodálására. A torony tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a Parco Sempione zöldellő fáira, a Castello Sforzesco tornyaira és az egész városra.

Fotók: Depositphotos