Cremona

Cremona egy hangulatos Észak-Olasz kisváros egy órás vonatútra Milánótól, a hegedűkészítők fővárosaként emlegetik. Egy festői történelmi központtal rendelkezik, ahol a fő látnivalók egymás közelében találhatók, például a román stílusú Torrazzo torony, amely Európa legmagasabb téglatornya, a csodálatos katedrális és a keresztelőkápolna. A Hegedűmúzeumban Stradivari remekei tekinthetők meg. A városközpontot elegáns paloták veszik körül, közülük a neo-középkori stílusú Palazzo Trecchi a leglátványosabb, amely egykor a hatalom és a tekintély szimbóluma volt.

Cremona Olaszország

Cremona jelentős történelmi múlttal rendelkező kisváros a Pó-völgyben, kedvező fekvése miatt fontos kereskedelmi és gazdasági központ volt. Az évszázadok alatt zenei és művészeti téren igazi kulturális központtá alakult. Milánó központjából nagyjából egy óra alatt érhető el a TRENORD vonatokkal.

Cremona látnivalók, nevezetességek

Centro Storico − Történelmi központ

A történelmi központ szíve a lombard stílusú Piazza del Commune, és Olaszország egyik legszebb középkori tereként tartják számon. Minden labirintusos utca ide vezet, és elrendezése jól tükrözi a város aranykorszakát. A tér egyik oldalán civil épületek állnak, a másik oldalát vallási épületek foglalják el. A fő látnivalók – a politikai és vallási hatalom közötti mély kapcsolat jegyében – egymás körül csoportosulnak, és nagyjából egy időben, a 11. és 12. század között épültek.

Cremona Piazza del Commune

Cattedrale di Cremona − Cremonai Székesegyház

A katedrális Észak-Olaszország egyik legkiemelkedőbb vallási épülete. Építése 1107-ben kezdődött, majd a további évszázadokban a kereszthajót tovább bővítették. A jelenlegi megjelenését és méretét számos utólagos felújítás során érte el. A templombelső jelentős freskógyűjteménnyel rendelkezik, például a központi hajóban a cremonai reneszánsz festőiskolához tartozó Boccaccino műve az „Angyali üdvözlet” és a „Pantokrátor” freskói láthatók.

Cattedrale di Cremona

Battistero di San Giovanni − Keresztelőkápolna

A román-gótikus stílusú Keresztelőkápolna 1167-ből származik. A nyolcszög alaprajzú épület magassága 34 m, az átmérője pedig több mint 20 méter. A szerkezeti változtatásokra a 16. században került sor, néhány oldalára látványos márványburkolat került. A belsejében fő látnivaló a díszes oltárképek, és a keresztelőkút, amely egy monolit vörös márványtömb. A szomszédos Chiesa San Girolamo a székesegyház melléktemploma, amelyet a 17. században jelentősen átalakították. A belső térben a főoltár felett érdemes megtekinteni Boccaccini „Madonna Assunta” című freskóját.

Cremona - Battistero di San Giovanni

Torrazzo

A 112 m magas Torrazzo torony a 13. századból származik. Európa egyik legmagasabb harangtornya, és Cremona egyik fő szimbóluma. A tetejére 502 lépcsőfok vezet fel, amelyet az 1583-ból származó csillagászati óra, a híres hét harang, és a fentről nyíló panoráma miatt mindenképp érdemes megmászni.

Cremona Torrazzo

Palazzo del Comune − Városháza

A székesegyházzal szemben áll az 1206-ban épült Városháza. A földszintjén négyszögletes pillérek támasztják alá. A palota épületszerkezete és homlokzata a 15. század végén, és a 19. század elején változott meg, például a főhomlokzatán lévő erkéllyel és neoreneszánsz stílusú fehér márványszalaggal egészült ki. A városháza épülete nyitva áll a látogatók előtt, jelentős látnivalója 16. századi lépcsőházi portál, a tanácsteremben a Porta Stanga gipszöntvénye.

Cremona Palazzo del Comune

Loggia Militi − Katonák Loggiája

A Piazza del Commune térre néző Loggia Militi a Katedrális előtt áll. A négyszögletes alaprajzú téglaépület 1292-ben épült, alul magas csúcsíves karzattal, felül pedig lándzsás ablakokkal rendelkezik.

Cremona Loggia Militi

Museo del Violino − Hegedűmúzeum

A hegedűkészítő szakma a 16. században alakult ki Cremonában, amelynek ősi hagyománya az UNESCO szellemi örökségének része. A Palazzo d’Arte ad otthont a modern vonóshangszer múzeumnak, ahol a hegedűkészítés öt évszázada fedezhető fel. A Kincsesláda Gyűjteményében a cremonai iskola 12 legjelentősebb darabja szerepel a kortárstól és történelmi darabokig, például Antonio Stradivari, és az Amati-család számos remekműve. Egy hegedűkészítő műhely rekonstrukciójában eredeti szerszámok, és öntőformák láthatók. A múzeum hegedűkészítő műhelyeknek, koncerteknek és időszaki kiállításoknak ad otthont.

Museo del Violino cremona

Palazzo Trecchi −Trecchi-palota

Az 1496-ban épült kifinomult Trecchi-palota a cremonai reneszánsz egyik jelentősebb palotája, a történelmi központtól egy rövid sétára található. Trecchi márki otthona volt, ahol királyokat, császárokat és híres politikusokat láttak vendégül. Majd a 19. században a család jelentősen átalakította, neogótikus díszítésekkel és elegáns oszlopokkal egészítették ki. Érdekes látnivaló az udvarán lévő 18 márványoszlop, amelyek a boltíveket támasztják alá. Az 1990-es években az új tulajdonosa átfogó restaurálásba fogott, és palota jelenleg fogadások, kulturális események és konferenciák helyszíne.

Cremona Palazzo Trecchi

Fotók: Depositphotos, Wikipedia