Torino

Torino látnivalók

Torino egy elegáns és gazdag város Észak-Olaszországban. Fő látnivalói a Savoyai-dinasztia pazar palotái, leghíresebb közülük a Palazzo Reale, és a Palazzo Madama, amelyek a történelmi központban találhatók. Torino figyelemre méltó múzeumokkal rendelkezik, például a Museo Egizio Egyiptomon kívül a legnagyobb műtárgygyűjteménnyel rendelkezik. Futballrajongók számára kihagyhatatlan program a Juventus Stadion és a Múzeumtúra. Vagy a hatalmas tornyú Mole Antonelliana, amely a Nemzeti Mozi Múzeumnak ad otthont. A torony tetejére egy üveglifttel lehet feljutni, amelyet mindenképp érdemes a lenyűgöző panoráma miatt felkeresni.

Torino Olaszország

Torino Olaszország festői fekvésű városa, az Alpok által körülvett dombok és síkságok között fekszik. Ideális egynapos kirándulásra, Milánóból például a leggyorsabb Frecciarossa vonatokkal 1 óra alatt érhető el. A főbb nevezetességek gyalogosan könnyen bejárhatók. Remek tömegközlekedéssel rendelkezik, és a történelmi villamosok a város legszebb részein haladnak el.

Torino látnivalók, nevezetességek, múzeumok és programok

Savoyai királyi rezidenciák − Palazzo Madama, Palazzo Reale

Torino évszázadokon át a Savoyai Hercegség szíve volt, és a 17. 18. század között a Savoyai-dinasztia pazar királyi rezidenciákat, és rekreációs célokat szolgáló vadászkastélyokat épített Torinóban és környékén egyaránt. A városközpontban lévő rezidenciák közül 11 épületegyüttes az UNESCO Világörökség része – Palazzo Carignano, Villa della Regina, Palazzo Chiablese, Segreteria di Sato, Fronte Teatro Regio, Archivi di Corte, Ex Accademia Militare, Cavallerizza Reale, valamint a Palazzo Reale, Armeria Reale, és a Palazzo Madama, amelyek a legismertebb rezidenciák -.

Torino óváros

Királyi Palota, Királyi Fegyvertár − Palazzo Reale és Armeria Reale

A történelmi központ szívében a Piazetta Reale téren található a Musei Reali di Torino múzeumkomplexum, amely Európa egyik legnagyobb királyi rezidencia épületegyüttese. Számos híres látnivalót foglal magába: része többek között a Királyi Palota, a Királyi Kertek, a Királyi Fegyvertár, a Királyi Könyvtár, a Régészeti Múzeum, a Savoy Galéria, a Chiablese Kiállítótermek. A Palazzo Reale szimbolikus helye a Savoyai-család hatalmának. A homlokzata 17. századból származik, a belső tereiben – a piemonti és aosta hercegek apartmanjaiban – a kor luxusa és eleganciája fedezhető fel. A királyi és királynői tróntermeket számtalan pazar freskó és faliszőnyeg díszíti. A királyi fegyvertárban a Savoyai család fegyvergyűjteménye és 57 páncélruha látható.

Palazzo Reale Torino

Palazzo Madama

A Palazzo Madama a szomszédos Piazza Castello téren áll, eredetileg városkapu, majd középkori erőd volt mielőtt kastéllyá alakították át. Elegáns homlokzata a 17. századból származik, jelenleg az Ókori Művészetek Polgári Múzeumaként működik. A palota első szintjén korhűen berendezett állami lakosztályok találhatók.

palazzo madama torino

Egyiptomi Múzeum − Museo Egizio

Torino egyik legnépszerűbb látnivalója az Egyiptomi Múzeum, amelynél jobb gyűjteményt csak Kairóban lehet felfedezni. A Palazzo dell’Accademia delle Sienze ad otthont a több mint ötezer egyiptomi műtárgynak, melyet Felice király 1824-ben szerzett meg, majd számos expedíció során gyarapították a kollekciót. Fő látnivalói II. Ramszesz és III. Thotmesz fáraó szobrai, múmiák, szarkofágok, és thébai sírkamrák valamint festett ágyneműk, és papirusztekercsek. A múzeum a Via Accademia delle Sienze 6. szám alatt található.

Torino Museo Egizio

Mole Antonelliana − Museo Nazionale del Cinema

A Po folyó közelében magasodik a Mole Antonelliana épülete, amelyet eredetileg zsinagógának építettek. A látványos 168 m magas tornyába egy üveglift visz fel, és körpanorámát nyújt a városra egészen a Savoyai Alpokig.  A Mole Antonelliana ad otthont az interaktív Nemzeti Mozi Múzeumnak. A spirálisan haladó térben több szinten a filmvilág történetét mutatja be a kezdetektől Hollywood aranykoráig. A kiállítás a világ legjelentősebbjeinek egyike, közel kétmillió alkotás (film, fénykép, poszter, eszköz, hangfelvétel, stb.) szerepel a gyűjteményben. Fő látnivalója a Templomterem, amely az állandó installáció szíve, és a filmtörténet nagyjainak szentelt kiállítóterekből áll.

Torino Museo Nazionale del Cinema

Juventus Stadion és a Juventus Múzeum

A hivatalos nevén Allianz Stadiumot 2011-ben adták át, azzal a céllal, hogy izgalmas és lebilincselő élményt nyújtson a látogatóknak. A modern funkcionális szerkezet több mint 41 ezer ülőhellyel rendelkezett, majd a későbbiekben több prémium szektort is kialakítottak (Legends Club, T100, Tribuna Nord) és bármely szektorból tökéletes kilátást nyújt a szurkolóknak a pályára.

Juventus Torino

Az avantgárd Juventus Múzeumot 2012-ben adták át, a látogatói útvonal a klub történetét és sikereit mutatja be. A múzeum és stadiontúra keretében megtekinthetők az öltözők, a stadion legexkluzívabb zónái és a médiaterület. A múzeum a városközponttól kb. 8 km távolságra található, és a 72-es, 62-es, 75-ös helyi buszokkal közelíthető meg, illetve meccsnapokon a Bernini metróállomás mellől a 9-es shuttle busz közvetlen a stadionhoz közlekedik.

Juventus stadion

Katedrális és a Szent Lepel Kápolna − Duomo di Torino, Capella della Sacra Sindone

A fehér márvány burkolatú dóm (Cattedrale di San Giovanni Battista) az 1490-es években épült, a torinói reneszánsz építészet jelentős alkotása. A 17. században felújították, és kiegészítették a katedrálist a királyi palotával összekötő Szent Lepel Kápolnával (Capella della Sacra Sindone), amely a Királyi Múzeumok része. A Szent Lepel Kápolnát a híres vászon ereklye őrzésére építették, és a katedrális folyosójának végén lévő szentélyben helyezték el − bár hitelessége máig vitatott a tudósok számára −. A Lepel 1983-ig a Savolyai-ház tulajdonában állt, majd 1993-ban a Dómba került át, nyilvánosan csak igen ritka alkalmakkor mutatják be, a másolata pedig a Lepel Múzeumban tekinthető meg.

Duomo di Torino

Országos Autómúzeum − MAUTO

A Mauto a világ egyik legjelentősebb műszaki-tudományos múzeuma, amely kötelező látnivaló az autók szerelmeseinek. Az épület három szintjén az autózás fejlődésének útja követhető nyomon.  A múzeum kollekciójában 80 féle márka több mint 200 csodája – jelentős prototípusok, álomautók, ikonikus modellek, Forma-1-es autók – szerepel a világ minden részéről. Például a FIAT, a Ferrari, a Lancia, a Maserati, és az Alfa Romeo több modelljét és még sok mást lehet megcsodálni. A modern épület a Corso Unitá d’Italia úton található.

MAUTO Torino

Palatinus kapu − Porta Palatina

A hatalmas városkapu a római városfalak maradványa, a dómtól egy kőhajításnyira található. Torino leglátványosabb római kori emléke, és i.e. 1. századból származik. A világon az egyik legjobb állapotban megőrzött római kapu. Az 1400-as években jelentősen átépítették, tornyokkal egészítették ki, és az épületet börtönné alakították át.

Torino Porta Palatina

Fotók: Depositphotos, Wikipedia