Pavia

A száz torony városaként emlegetett Pavia Milánó közelében található kisváros. Legismertebb látnivalói a Visconti kastély, a Certosa Pavia kolostor és templomkomplexum, amely a városközponttól nem messze található, és a Ticino folyón átívelő Fedett híd. A Piazza del Duomo téren tekinthető meg a Dóm, amely az egyik legnagyobb olasz kupolával rendelkezik. Látnivalói gyalogosan könnyen bejárhatók, vagy a turisztikai vonattal, amely a történelmi központ nevezetességei mentén halad el.

Olaszország rizsfővárosaként emlegetett Pavia Milánótól délre, 35 km távolságra található. A Ticino parti város építészeti látnivalói a lombard és román művészet jelentős alkotásai. Jó választás rövid kiruccanásra akár Milánóból is, hiszen a TRENORD vonatokkal 20 perc alatt érhető el.

Pavia látnivalók nevezetességek

Pavia látnivalók és nevezetességek

Certosa Pavia

Az 1396-ból származó monumentális komplexum Pavia egyik legfontosabb turisztikai látnivalója. A Visconti család mauzóleumaként és magánkápolnájaként alapították, és a kastély vadászterülete mellett található. A Certosa Pavia több stílus keveréke, a késő gótika keveredik reneszánsz jegyekkel. Az impozáns reneszánsz homlokzatán díszes szobrok és faragványok láthatók római császárokról és szentekről. A komplexum legrégebbi része a refektórium, amelyet ünnepnapokon használtak étkezésre. Fő látnivalója a „Madonna gyermekével” és az „Utolsó vacsora” című freskók.

Certosa di Pavia

A templom kórusában a szerzetesek imahelyéül szolgáló intarziás fabódék láthatók. Két kolostora vezetett túra keretében látogatható. A karthauzi szerzetesek cellái három oldalon a boltívek alatt helyezkednek el. A Certosa Múzeum a gyógynövénykert jobb oldalán található. Az első emeleten szobrok, oltárképek, és ruhák láthatók, a földszinti részen a kolostor számos helyén látható domborművek gipszöntvényei tekinthetők meg. A kolostor boltjában gyógyteák, édességek, likőrök, mézek vásárolhatók.

Certosa Pavia

Castello Visconteo − Visconti kastély

A város ékköve az óváros fölé magasodó Visconti kastély (1360), amely a gazdagság és hatalom szimbóluma. A kifinomult udvari rezidencia egy bevehetetlen erőd is volt egyben, és jeles példája a katonai-lakóépítészetnek, a vadászrezervátumként épült parkja pedig eredetileg egészen a Certosáig ért. A kastély szobái a Pavia Polgári Múzeumnak ad otthont, és a római időktől a 20. századig mutatja be Pavia történelmét.

Pavia Castello Visconteo

Torri di Pavia − Pavia tornyai

Pavia a 100 torony városaként ismert, de közülük csak néhány maradt fenn összeomlásuk, vagy a bontásuk miatt. A San Teodoro-templomban található Lanzani híres freskója, amely szemléletesen ábrázolja a középkori várost a magas tornyaival. A Piazza Leonardo da Vinci téren, az egyetem mellett látható az 50 m magas Maino-torony, míg a legmagasabb, és legjobban megőrzött Belcreda-torony a Via Luigi Porta mellett található. A 12.-13. századból származik, 60 m magas, és része a Belcredi-palota.

Torri di Pavia − Pavia tornyai

Ponte Coperto − Fedett híd

A Ticino folyón átívelő Fedett híd Pavia fontos szimbóluma, az eredeti római híd maradványai a jelenlegi hídtól nyugatra láthatók. A második világháborúban súlyosan megrongálódott, majd a jelenlegi szélesebb hídra építették át. A Ticino Fesztivál alkalmából a híd közelében a Piazzale Ghinaglián állítják fel a hagyományos óriáskereket, amely fentről panorámás kilátást nyújt a hídra és a Dómra.

ponte coperto pavia

Duomo di Pavia − Pavia székesegyház

A Piazza del Duomo teret uraló vöröstéglás Dóm építése 1488-ban kezdődött és a következő négy évszázad során tovább bővült. Fő látnivalói a 97 m magas központi kupola, amely a legnagyobb olasz kupolák közé tartozik, és a 13. századi 78 m magas Polgári Torony maradványai, amely 1989-ben váratlanul összeomlott.  A Dóm őrzi San Siro püspök és védőszent maradványait – aki a tornyot is megátkozta -, és egy ezüst ereklyetartóban pedig Krisztus koronájáról származó Szent Tövis látható.

Duomo di Pavia

Basilica di San Pietro in Ciel d’Oro − Szent Péter-bazilika

A longobárd-román stílusú Szent Péter-bazilika 924-ből származik, a belső arany kupola miatt gyakran „aranymennyboltos” templomként emlegetik. A templom Szent Ágoston sírját őrzi egy korabeli ezüst koporsóban, amely a márványból készült bárka alatt található.

Basilica di San Pietro Pavia

Pavia Express − Turisztikai vonat

A hétvégenként, és ünnepnapokon közlekedő kisvonat szórakoztató, és kényelmes módja Pavia történelmi központjának megtekintésére és rejtett zugainak felfedezésére. A kisvonat a Corso Cavour mellől indul, a mentejegy a vonaton váltható meg.

Fotók: Depositphotos, Wikipedia