Varese

Varese egy kevésbé ismert észak-olasz város, fő nevezetessége az Estensi Palota és az Estensi Kertek, és a Világörökség részét képező Sacro Monte zarándokhely, amely ismert a freskókkal díszített kápolnáiról és festői kilátásról. Varese számtalan történelmi villával, és gyönyörű kerttel rendelkezik, leghíresebb a Villa Toeplitz, és a Villa Panza. Ideális úti cél a természet szerelmeseinek is, hiszen lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre. A Varese-tó népszerű kirándulóhely, és olyan különleges látnivalókat kínál, mint a Világörökség részét képező neolitikus cölöptelep a kis Virginia-szigeten.

A „kertvárosnak” nevezett Varese Lombardia nyugati részen található város, nem messze a svájci határtól. Két hegy, a Sacro Monte és a Campo dei Fiori között fekszik. A Maggiore-tóhoz, és a Luganói-tóhoz való közelsége miatt kedvelt egynapos kirándulásra, a Milánóból induló TRENORD vonatokkal kevesebb, mint egy óra alatt érhető el.

Varese látnivalók

Varese látnivalók, programok

Centro Storico − Történelmi központ

Varese egy gyönyörű gyalogos történelmi központtal rendelkezik. Fő látnivalója a barokk stílusú Basilica di San Vittore, amely az egykori középkori falu központja helyén épült a 16.-18. században. Többször átalakították, homlokzatát is neoklasszikus stílusra módosították. Az épülettől elválasztva álló impozáns harangtornyával és a San Giovanni keresztelőkápolnával együtt Varese vallási központját alkotják, a keresztelőkápolna Varese legrégebbi épülete. A Garibaldino emlékmű a Piazetta del Podestá téren található. A térre néz a Brolettóként nevezett Palazzo Biumi, amelynek udvara gabonapiacként működött a 19. században. A Corso Matteotti a középkori falu főutcája volt, ma kellemes sétálóövezet, ahol elegáns üzletek és kávéházak sorakoznak. A Corso végén található a reneszánsz stílusú Sant’Antonio kolostor.

Varese Centro Storico

Palazzo Estense e Giardini Estensi − Estensi Palota és Estensi Kertek

A 18. századi Palazzo Estense és a hozzá tartozó kertek Modena hercege, III d’Este számára épült. A palotát a bécsi Schönbrunni kastély ihlette, és Varese egyik legnépszerűbb turisztikai látnivalója. Ma múzeumként működik, és a városházának ad otthont. Az Estensi Kertek nyilvános parkként működik, és egy részét a Villa Mirabello és parkja foglalja el. A villa része a Robbioni-torony, amely a közelmúltban újult meg.

Palazzo Estense Varese

Sacro Monte di Varese

A Varese határában lévő két hegyet mindenkinek érdemes meglátogatni. A Sacro Monte zarándokhely az UNESCO Világörökség része, ahol 14 darab szobrokkal és freskókkal teli kápolna található. A Campo dei Fiori csúcsával több kilométeren át kanyargó ösvény kötik össze, és a magasból festői panoráma nyílik Milánó felhőkarcolóira, és az Appenninek vonulatára.

Sacro Monte di Varese

Varese híres villái − Villa Toeplitz, Villa Panza

Villa Toeplitz

A lenyűgöző villa 1901-ben épült, nevét tulajdonosáról Toeplitz lengyel bankárról kapta. A villa a Sacro Monte lábánál található, nevezetes a keleti stílusú kertjéről, ahol gyönyörű szökőkutak és tavak találhatók.

Varese Villa Toeplitz

Villa Panza

A pazar 18. századi háromszintes villa a Biumo-hegy tetején magasodik. A komplexum jellegzetes barokk U alakú, lenyűgöző belső terekkel rendelkezik, és az ablakaiból egy gyönyörű olasz kertre nyílik kilátás. Ma múzeumként működik, és nemzetközi kiállításoknak és kortárs amerikai művészeti gyűjteménynek ad otthont.

varese villa panza

Castello Masnago

A 15. századi kastély a kiterjedt városi parkban található. Az épületkomplexum a 11. századi torony köré épült. A vastag falakkal és keskeny nyílásokkal rendelkező tornyán a középkori védelmi építmények jellegzetes elemei láthatók. A kastély csarnokaiban 15. századi gótikus freskóciklusok láthatók. A 18. századi újabb szárnyban ma a Polgári Modern és Kortárs Művészeti Múzeum található, és a gyűjtemény a 16. századtól a 20. századig Lombardia környékéről származó jelentős művészek darabjait őrzi.

Castello Masnago Varese

Kirándulás Varese környékén

Lago di Varese − Varese-tó

A lenyűgöző Varese-tó nem messze fekszik a várostól. Népszerű kirándulóhely, a partján egy 28 km hosszú, szinte teljesen sík kerékpárút fut körbe. Híres a tó körül található szecessziós villákról, és a nyugati parttól nem messze fekvő kis Virginia-szigetről (Isolino Virginia), ahol a Világörökség részét képező neolitikus cölöptelep található. A szárazföldtől egy keskeny csatorna választja el, érdekessége, hogy az Alpok legrégebbi őskori cölöptelepe. Érdemes megtekinteni Cazzago Brabbia jégházait, a kör alakú 18. századi trullik pár száz méterre találhatók a tótól.

Lago di Varese

Fotók: Depositphotos, Wikipedia