Múzeumok Milánóban

Pinacoteca di Brera

A milánói galériák és múzeumok kínálata nagyon változatos. Milánó helyet kínál a kortárs művészet innovatív kísérleteinek (Paolo Pini Művészeti Múzeum) és a régi mesterek világhírű alkotásainak (többek között a Pinacoteca Ambrosiana).

Az utolsó vacsora Leonardo da Vinci

A 15. században épült gyönyörű Santa Maria delle Grazie templom a világ kulturális örökségének egyik legfontosabb kincsét rejti. Leonardo da Vinci az egykori refektórium északi falát „Az utolsó vacsora” című freskóval díszítette. Da Vinci maga dolgozott ezen a művön 1494 és 1498 között; a restaurálási munkálatok 1977-ben kezdődtek és 1999 májusában fejeződtek be.

Leonardo da Vinci Utolsó vacsora
Leonardo da Vinci: Utolsó vacsora

Poldi Pezzoli Múzeum

Az antik stílusú Poldi Pezzoli Múzeumban a muranói üveg, a faliszőnyegek, az aranyművesek és a fegyverek mellett egy magas színvonalú festménygyűjtemény is található, többek között Botticelli, Pollaiolo és Piero della Francesca művei.

Brera képgaléria

A Brera művésznegyedben található Pinacoteca festménygyűjteménye a 14. századtól a 20. századig több mint 400 olasz műalkotást tartalmaz. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik Mantegna „Halott Krisztus”, Giovanni Bellini „Pietà” és Caravaggio „Krisztus Emmausban” című alkotása.

Pinacoteca di Brera Milánó

Pinacoteca Ambrosiana

A Pinacoteca Ambrosiana régi mesterek műveinek kiemelkedő gyűjteményének ad otthont. A két abszolút csúcspont Caravaggio „Canestra di Frutta” (Gyümölcskosár) és Leonardo da Vinci „Musico” (Zenész) című műve.

Castello Sforzesco múzeumai

A Castello Sforzesco egy impozáns erődítmény, amelynek alapjait a 14. században rakták le. Ma a Castello festménygyűjteménynek, lombard szobrok gyűjteményének és antik hangszerek múzeumának ad otthont. A Castello mögötti kis Sempione parkban pihenhet.

milánó sforza kastély

Paolo Pini Művészeti Múzeum Milánó (MAPP)

A Paolo Pini Művészeti Múzeum (Museo d’Arte Paolo Pini) egy volt pszichiátriai kórházban található. A múzeumot 1995-ben alapították, hogy lehetőséget teremtsen a cserére egyrészt a mentálisan sérültek, másrészt a művészek és a látogatók között. A múzeumban és a szomszédos parkban jelenleg mintegy 80 kortárs (főként Milánó és Torino környékéről származó) művész alkotásai láthatók.